- Påskefolket er flinke og ansvarlige i trafikken. Men vær likevel på vakt. Selv med en sen påske kan det fortsatt bli skiftende vær- og føreforhold, spesielt på og over fjellene. Økt trafikk betyr økt risiko, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

100 påskeulykker

Hver påske skjer det om lag 100 trafikkulykker med personskader. I fjor mistet to livet i påsketrafikken, mens det tilsvarende tallet for de fem foregående årene har variert fra fire til sju personer.

Les også: Kreftforeningen advarer: Sein påske betyr sterk sol

- Om du tilpasser farten etter forholdene, ikke stresser og sikrer både passasjerer og last, bidrar du til en trafikksikker påske.Mange har det ubegripelig travelt i påsketrafikken. Alle skal trygt både fram og tilbake, sier vegdirektøren.

Stadig sikrere

I påsketrafikken i 2016 registrert Statens vegvesen 76 alvorlige trafikkulykker, hvor to mistet livet og elleve ble hardt skadd. I gjennomsnitt de ti siste påskene har fire mistet livet.

Les også: Slik er prognosene for påskeværet i Trøndelag

Tallene varierer noe fra påske til påske, men tendensen er klar mener Vegvesenet: Det blir stadig sikrere i trafikken på norske veier.

- Dette er mer enn bare tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn. Vi har alle et felles ansvar for å redusere risikoen, sier Moe Gustavsen.

21 omkom i første kvartal

21 mennesker omkom i trafikkulykker i løpet av årets første tre måneder. Det er ti færre enn i fjor, viser foreløpige tall fra Statens vegvesen.

Les også: I år vil ingen starte priskrig på smågodt

Det er også tidenes laveste registrerte antall for denne delen av året siden Vegvesenet begynte å føre statistikk i 2012.

– Du må tilbake til 1940-50-tallet for å finne så lave tall, opplyser pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Vegvesenet til NTB.

Nøyaktig hva som er årsaken til at antallet går såpass mye ned, har ikke Vegvesenet helt oversikt over.

– Vi har ingen umiddelbar forklaring på den markante nedgangen. Tendensen over tid er krystallklar – det er stadig tryggere på norske veier, sier Guro Ranes i Vegvesenet.

15 av dem som omkom, var menn, mens seks var kvinner. Det er møteulykker som dominerer årets dødsulykker, men også utforkjøringsulykker og fotgjengerulykker går igjen.

Løpende informasjon

Døgnet rundt gir Vegvesenet løpende informasjon om veg- og trafikkforhold i påska.

Vegvesenets fem vegtrafikksentraler – i Oslo, Porsgrunn, Bergen, Trondheim og Mosjøen - vil ved hjelp av kameraer, tellepunkter og rapporter sørge for aktuell informasjon over hele landet.

For å sikre raskest mulig distribusjon av trafikkinformasjon og trafikkmeldinger tar Vegvesenet i bruk en rekke kanaler.

  • Den interaktive karttjenesten Vegvesen Trafikk (www.vegvesen.no/trafikk) gir den beste oversikten over hendelser, veimeldinger, trafikkflyt og vær- og førehold

  • Vegtrafikksentralene har samarbeid med de største radiokanalene.

  • Alle fem sentralene har egne Twitter-kontoer for løpende deling av trafikkinformasjon (@VTSmidt for Midt-Norge)

  • Vei- og trafikkmeldinger på NRK Tekst-TV (side 700)

  • Reisende kan ringe telefon 175. I hektiske perioder blir de viktigste meldingen lest inn på telefonsvarer

- Dette gjør at vi får riktig og oppdatert informasjon ut til trafikantene så fort som mulig. Slik får bilister beskjed om kødannelser, hindringer og anbefalte omkjøringsveier, sier Rune Nedgård i Statens vegvesen.