Hun er tiltalt for grov mishandling etter at jenta ble funnet død i ei hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015. Dødsårsaken var avmagring.

Den 45 år gamle kvinnen ba om å få forlate rettssalen allerede mens aktor leste opp tiltalen. Hun ristet stille på hodet flere ganger før hun satte seg ned og snakket lavt med en av sine to forsvarere.

Etter å ha fulgt hovedforhandlingen på skjerm fra et tilstøtende rom, kom hun inn igjen da partene var ferdige med sine innledningsforedrag, men måtte avbryte sin forklaring etter kort tid. Etter en liten pause kom hun tilbake og fortsatte der hun sluttet, med klar og tydelig stemme.

Moren leste dagboknotater hun hadde gjort fra datterens oppvekst. Hun bemerket at datteren følte at hun aldri ble tatt på alvor, og at hun måtte si noe om mobbing.

Tiltalte ga en detaljert beskrivelse av møtet med helsevesenet og refererte til at datteren hadde opplevd dette som verre enn det hun beskrev som mobbing.

Det straffbare forholdet omtales som Lommedalen-saken fordi jenta og moren bodde i Lommedalen i Bærum før de flyttet til familiens hytte. Ifølge tiltalen skal moren gjentatte ganger ha forsøkt å unndra seg helsehjelp og inngripen.

Helsetilstand

Da klokka var passert 14.30, var det tydelig at moren ikke orket mer – til tross for at aktor mente det ville vært praktisk å bli ferdig med hennes frie forklaring slik at han blant annet kunne få spurt om det som skjedde på hytta på Beitostølen.

– Tro meg, jeg har gitt alt nå. Jeg er traumatisert, i sjokk og i dyp sorg. Jeg er veldig sliten nå, sa moren. Dermed ble retten hevet og kvinnen fortsetter etter planen sin forklaring tirsdag.

Rett før saken kom opp, kom det informasjon om at moren har vært til legebehandling for diabetes type 1 og ikke kan være til stede i retten utenom sin egen forklaring.

Aktor, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe, sa at påtalemyndigheten gjerne ville ha en «second opinion» om dette, men tiltalte møtte ikke da hun ble innkalt til politilege. Saken er til behandling i Den rettsmedisinsk kommisjon, og aktor håper svaret kommer i løpet av tirsdag.

– Det er vanskelig å si om viljen til å forklare seg er ekte eller ikke, men det er helt tydelig at det i hvert er vanskelig å få svar på de tingene som er av størst interesse i saken, sier Dymbe.

Aktoratet vil i første rekke ha svar på spørsmål knyttet til helsesituasjonen som de mener ikke stemmer med hennes egen virkelighetsforståelse.

– Hun har avgitt en følelsesmessig innlevende forklaring, men den har slik jeg ser det ikke hatt veldig stor betydning for opplysning av saken. Dersom jeg ikke får stilt tiltalte noen spørsmål i denne saken, blir det viktig for oss at man får en faglig medisinsk vurdering av henne, sier Dymbe.

Ikke konfrontert

I sitt innledningsforedrag sa aktor at tiltalen handler om hva moren har gjort, uavhengig av hva som er utløsende årsak til spiseforstyrrelsene som førte til at barnet døde.

Dymbe sa at det er på det rene at det har forekommet hendelser, men at det er tvil om det dreier seg om mobbing.

– Tiltalen handler om hva moren har gjort, uavhengig av hva som er utløsende årsak til spiseforstyrrelsene, sa aktor.

Han la til at moren har gitt frie forklaringer, men ikke har stilt til ytterligere avhør. Dermed har det ikke vært mulig å gjøre konfronterende avhør med henne.

Tiltaltes forsvarer, advokat Aasmund Sandland, understreket at hans klient har gitt store deler av sitt liv til å få datteren frisk.

– Det er ikke ofte jeg sier dette, men denne tiltalen fremstår som provoserende, sa han.

Sandland er likevel klar på at årsaken til at datteren utviklet anoreksi, har marginal betydning for straffesaken.

– Det er satt av seks uker til saken, men det er antydet fra aktoratets side at det kan bli kortet ned til fire. Hvis aktor kan stryke etter det som etter min oppfatning er unødvendige vitner, så kan vi ende opp på det, sier forsvareren.

Politiets teknikere ved hytta på Beitostølen der 13-åringen ble funnet død nyttårsaften 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix