– Vår solidaritet med det palestinske folk er like sterk som grunnmuren i Folkets Hus, sa Gabrielsen før han advarte mot følgene av en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.

– Dette vil ramme palestinske arbeidere og palestinsk fagbevegelse, sa den nyvalgte LO-lederen.

Han ble ikke hørt. Med 193 mot 117 sluttet LO-kongressen opp om dissensen fra mindretallet i redaksjonskomiteen.

– Dette er et stort politisk verksted. Noen saker vinner kongressen, i andre saker får redaksjonskomiteen igjennom sine innstillinger, sa Gabrielsen til pressen etter voteringen.

Kan få følger

Til nå har LO gått inn for boikott av varer fra israelske bosetninger og industrisonene på Vestbredden, men nå skjerpes altså tonen fra landets største arbeidstakerorganisasjon.

Vedtaket kan få praktiske følger for samarbeidet mellom LO og palestinsk fagbevegelse, ifølge Gabrielsen

– Knesset har jo tidligere i år vedtatt en lov som kan nekte innreise til personer eller organisasjoner som har vedtak om boikott. Det kan få konsekvenser for oss i LOs ledelse, sier han.

På spørsmål om hvordan han nå kommer til å følge opp vedtaket, var svaret mer unnvikende.

– Vi skal ta dette videre, men det sier seg selv at en internasjonal boikott uansett vil ligge et stykke fram i tid.

Nok er nok

EL- og IT Forbundets leder Jan Olav Andersen var blant dem som stemte for en generell boikott av Israel. Han viser til at okkupasjonen av Vestbredden og Gaza har vart i 50 år.

– Nok er nok. Dette er en oppfølging av tidligere diskusjoner i LO, der vi har avstått fra å vedta boikott og i stedet stilt en rekke velmenende krav – uten at det har hjulpet, sier Andersen.

Uttalelsen tar for øvrig til orde for at norske myndigheter anerkjenner Palestina som egen stat innenfor grensene av 1967, noe kongressen enstemmig sluttet opp om.

Hegner om EØS

Om Gabrielsen gikk på en smell i spørsmålet om boikott av Israel, kan han med tilfredshet konstatere at kompromisslinjen vant fram i andre konfliktsaker under LO-kongressen.

LO slutter opp om EØS-avtalen, men skjerper tonen og slår fast at reservasjonsmuligheten må brukes når EU-direktiver innskrenker nasjonale virkemidler mot sosial dumping og reduserer faglige rettigheter og velferdsordninger.

Også i spørsmålet om Lofoten-olje landet LO på et kompromiss. Som ventet er dette vedtaket sydd over samme lest som Aps og innebærer blant annet at det ikke iverksettes konsekvensutredning nå av Nordland VII og Troms II.

Sekstimersdagen

Fagforbundets krav om sekstimersdag ble også løst med omforente formuleringer. Konkret slår handlingsprogrammet fast at det er et behov for ulike former for arbeidstidsforkortelser og at en plan skal lages for hvordan dette kan skje.

I det betente spørsmålet om bemanningsbyråene måtte kongressen imidlertid gå til votering om en dissens som tok til orde for et forbud mot slike virksomheter. Forslaget falt, men LO vedtok at innleie kan bli forbudt for visse arbeidstakergrupper eller innen visse bransjer «når viktige samfunnshensyn tilsier det.»

LO går også inn for å jobbe for å fjerne mulighetene for å ta ut profitt på velferdstjenester.