EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier Trumps beslutning er en alvorlig feil, mens EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete er skuffet.

– I dag er en trist dag for verdenssamfunnet, en hovedpartner snur ryggen sin til kampen mot klimaendringene. EU beklager dypt den ensidige beslutningen fra Trump-administrasjonen om å trekke USA fra Parisavtalen, sier EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete i en uttalelse.

Merkel beklager Trumps klimabeslutning

Tysklands statsminister Angela Merkel beklager sterkt at USA nå trekker seg fra Parisavtalen.

– Jeg beklager beslutningen til USAs president, skriver Merkels talsmann Steffen Seibert i en Twitter-melding på vegne av statsministeren.

– Fortsett med full styrke den globale klimapolitikken som bevarer jorden vår, fortsetter han.

Samtidig skriver sju sosialdemokratiske ministre i Merkels koalisjonsregjering at «USA skader seg selv når landet trekker seg fra Parisavtalen».

Macron: Parisavtalen kan ikke reforhandles

Frankrikes president Emmanuel Macron har snakket med Donald Trump og sagt at Parisavtalen ikke under noen omstendighet kan reforhandles.

Macron snakket med Trump på telefon torsdag, kort tid etter at Trump kunngjorde at han trekker USA fra Parisavtalen.

Samtidig utstedte Frankrike, Tyskland og Italia en felles uttalelse der de understreker at Parisavtalen ikke kan reforhandles.

Trumps beslutning har vakt sterk kritikk fra både politikere, miljøorganisasjoner og mange andre over hele verden.

Helgesen: En skuffende beslutning

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) er skuffet, men ikke overrasket, over at president Donald Trump trekker USA fra Parisavtalen.

Helgesen fulgte Trumps pressekonferanse hvor han kom med kunngjøringen. Han har vanskelig å forstå den amerikanske presidentens begrunnelse.

– Beslutningen hviler på feilaktige argumenter. Han framstiller det som Parisavtalen er en konspirasjon mot USA, men dette er jo en modell hvor landene selv melder inn hva slags forpliktelser de tar på seg, sier Helgesen til NTB.

– Det er skuffende at USA med dette melder seg ut av et sterkt internasjonalt fellesskap hvor så å si alle verdens land har forpliktet seg til å bekjempe klimaendringer. Dette er et land vi er vant til å se som leder, fortsetter han.

– Andre vil gripe mulighetene

Allerede under valgkampen varslet Trump at han ville trekke USA ut. Helgesen konstaterer at beslutningen ikke kom særlig overraskende.

– USAs lederskap i klimaforhandlingene forsvant etter at Trump overtok, det merker vi allerede, sier han.

Til tross for at beslutningen svekker avtalen, mener Helgesen likevel at det ansporer andre land til å slå ring om den. Han viser til uttalelser fra EU og Kina.

– Andre vil gripe muligheten til å styrke sin konkurransekraft overfor USA når det gjelder energi- og transportformer som nå vokser og satsingen på grønn teknologi, mener han.

Motkrefter

Hva konsekvensene av beslutningen blir, er vanskelig å overskue nå, mener Helgesen. Men han påpeker at også i USA er det sterke krefter som ønsker å fortsette med klimaforpliktelsene. Mange delstater vil fortsatt være offensive, mens næringslivet vil være opptatt av å fortsette sin omstilling for å være attraktiv for amerikanske selskaper og teknologimiljøer, tror han.

Trump varslet at han akter å forhandle fram en ny klimaavtale som skal erstatte Parisavtalen. Helgesen sier det er vanskelig å kommentere dette utspillet før man vet mer.

– Vi må se nærmere på hva de ønsker. Trump sier de ønsker seg en bedre «deal», men Parisavtalens logikk er jo at landene selv melder inn. Jeg kan ikke se at han kan forhandle fram en bedre avtale. Jeg tror ikke det er aktuelt å få med andre land på å svekke togradersmålet, sier han.