Flertallet på Stortinget ber nå regjeringen finne ut om det er mulig å innføre ulik avgift på biodrivstoff med og uten palmeolje.

I forbindelse med enigheten om revidert statsbudsjett, viser stortingsflertallet til at palmeolje som inngår i drivstoffblandinger ofte ikke er produsert på en bærekraftig måte.

«Flertallet viser til viktigheten av at biodrivstoff faktisk fører til reduserte klimautslipp globalt.»

De ønsker derfor å redusere insentivene til å benytte biodrivstoff som ikke er bærekraftig. Stortingsflertallet fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for differensiert avgift på biodrivstoff utenfor omsetningskravet med sikte på å fremme bærekraftig biodrivstoff. EØS-rettslige konsekvenser må utredes nærmere.»

Overrumplet

Regjeringen og regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ble forrige onsdag overrumplet av en samlet opposisjon som ble enige om å forby biodrivstoff basert på palmeolje i all offentlig transport. Det skjedde uten at regjeringen eller regjeringspartiene ble konsultert eller varslet.

Saken ble diskutert i Stortinget fredag.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen og næringsminister Monica Mæland gikk derfor til det uvanlige skritt å skrive et brev til Stortingets energi- og miljøkomité. Her advarte de mot å gjøre et vedtak som kan stride mot EØS-avtalen og Norges internasjonale handelsforpliktelser.

Palmeolje øker klimautslipp

Det er ingen uenighet om at palmeolje er hovedårsaken til at stadig større deler av klodens regnskog forsvinner. Og at etterspørsel etter palmeolje dermed bidrar til økte utslipp av klimagasser.

Men regjeringen advarer altså mot problematiske, særnorske krav.

Vidar Helgesen sa på fredag at han heller vil arbeide for at indirekte arealbruksvirkninger blir en del av EUs bærekraftsregime:

– Jeg arbeider for å endre loven, ikke for å bryte loven, sa han i en intens replikkrunde med SVs Heikki Eidsvoll Holmås i Stortinget.

Stortingets finanskomité skal etter planen avgi innstilling om revidert nasjonalbudsjett 14. juni. 21. juni er det ventet at revidert nasjonalbudsjett skal debatteres i Stortinget.