428 kommuner ble til 354. Stortinget har gitt et historisk klarsignal til at 74 kommuner kan viskes vekk fra norgeskartet. Men ikke uten sverdslag.

De fleste forsvinner frivillig, men for elleve kommuner gikk et knapt stortingsflertall torsdag ettermiddag inn med tvangsvedtak.

- Vi har kommet frem til et resultat egentlig ingen er enig i, sa Sps leder Trygve Slagsvold Vedum i den over seks timer lange stortingsdebatten.

- Det er lite konstruktivt å bare kritisere. Vi må tilbake til 1960-tallet for å få Senterpartiet i godt humør når det gjelder kommunereformer, svarte kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Han kalte stortingsvedtakene historiske.

Tre av sammenslåingene ble vedtatt med bare én stemmes overvekt – 85 mot 84 stemmer. Dermed fikk regjeringen det som den ville, med støtte fra Venstre.

Før tvangsvedtakene torsdag ettermiddag, ulmet det om et vaklende flertall i Stortinget

Ville ikke bli trøndere

Regjeringens ene samarbeidsparti KrF sier nei til tvang, men Venstre sikret flertall for de største endringene i kommunestrukturen siden 1950-tallet. Elleve av sammenslåingene vil skje med bruk av tvang.

Etter en lang debatt ble voteringen avsluttet først ved 20-tiden.

Arbeiderpartiets Lisbeth Berg-Hansen fra Bindal kom i nordlandsbunad for å vise at hun ikke vil bli del av Trøndelag.

Men det hjalp ikke. Vedtakene i Stortinget gikk stort sett som planlagt torsdag ettermiddag.

Berg-Hansens hjemkommune Bindal ble flyttet fra Nordland til Trøndelag – og slått kommunen sammen med Vikna, Nærøy og Leka.

- Med et riktig valgresultat til høsten kan dette – og alle andre uønskede tvangsvedtak – oppheves, trøstet en oppgitt Berg-Hansen seg med.

Rindal kommune i Møre- og Romsdal, derimot, vil gjerne bli trøndere. Det la Arbeiderpartiet inn forslag om.

Frivillig glede

En av kommunene som snart er historie, er Klæbu. Torsdag satt Klæbu-ordføreren Kirsti Tømmervold (Ap) likevel med et bredt glis i Stortinget – og fulgte den lange kommunedebatten fra galleriet.

Ved hennes side satt «storesøster» Trondheim med sin ordfører Rita Ottervik (Ap).

- I Klæbu satte vi innbyggernes behov først. Vi tok oss god tid, og ventet med å dra for mange bastante konklusjoner. Etter grundige runder, ga svaret seg selv. Det måtte bli oss og Trondheim, sier Tømmervold.

Gjensidige

For Trondheim betyr Klæbu frisk tilgang til nærings- og boligarealer. For Klæbu betyr Trondheim muskler til å ta vare på kommunens voldsomme vekst i antallet eldre og pleietrengende.

Realisme og endringsvilje, er to nøkkelord for å få en god prosess, mener ordførerne Ottervik og Tømmervold.

- Og raushet. Jeg opplever ikke at vi blir «spist» av Trondheim. De har latt oss ta mye av styringen i arbeidet, påpeker Tømmervold.

Både Klæbu og Trondheim har enstemmige vedtak for sammenslåing. I Klæbu sa et stort flertall ja i folkeavstemning.

- Det er mange som ikke er enige i det som skal skje. Men jeg tror følelsen av å være informert og involvert er stor i Klæbu, sier Tømmervold.

- For få sammenslåinger

Nesten 100 kommuner blir nå involvert kommunesammenslåinger. Rita Ottervik mener det burde vært flere.

- Ja, det mener jeg så absolutt. Flere kommuner burde gjort som oss. Men det må ligge en vilje og frivillighet på bordet. Det nytter ikke å snakke med kommuner som ikke vil, påpeker Ottervik.

Flere av kommunene som Klæbu hadde «naboprat» med i starten, trakk seg ut da Klæbu ville ha Trondheim med i dansen.

Usikkert til siste slutt

I stortingssalen var ikke stemningen like god utover i debatten. Det var knyttet usikkerhet til siste slutt om hvorvidt flertallet holdt til avstemningen. Flertallet for tvangsvedtakene var nemlig knappest mulig, og vippet med to stemmer.

Ingebjørg Godskesen fra regjeringspartiet Frp trosset sitt eget parti og stemte mot tre tvangssammenslåinger av kommuner.

Godskesen hevdet torsdag ettermiddag at «hun tror flere i partiet har lyst til å gjøre det samme». Dette ble avvist fra sentralt hold i Frp og Høyre.

Hun fikk heller ikke med seg flere på opprøret, og sammenslåingene ble vedtatt.

Les alle våre saker knyttet til kommunereformen her.

Følg Adresseavisen på  Facebook ,  Instagram  og  Twitter

SA NEI: Sp leder Trygve Slagsvold Vedum og Liv Signe Navarsete (Sp) under debatten om kommune- og regionreformen. Foto: Ruud, Vidar, NTB scanpix
BUNADSPROTEST: Lisbeth Berg-Hansen (Ap) tok på seg Nordlandsbunaden i Stortinget under debatten om kommuner. Hun vil ikke bli Trønder. Foto: Ruud, Vidar, NTB scanpix