Det opplyser Ap-leder Jonas Gahr Støre på Twitter.

– Våre tanker går til hans nærmeste. Vi takker Jørgen for hans innsats for det norske samfunnet og i Arbeiderpartiet, skriver Støre.

Kosmo døde etter en tids sykeleie.

Jørgen Hårek Kosmo, opprinnelig utdannet som forskalingssnekker, satt på Stortinget i 20 år, fra 1985 til 2005, de siste fire årene som stortingspresident. Han var forsvarsminister i Jagland-regjeringen fra 1993-1997, og arbeids- og administrasjonsminister i Stoltenberg I-regjeringen fra 2000–2001.

Riksrevisor

I 2005 mottok han som første stortingspresident i nyere tid storkorset av St. Olavs Orden for sin embetstjeneste. Samtidig fikk han storkorset av den svenske Nordstjerneordenen.

Samme år ble den markante nordlendingen utnevnt til riksrevisor, en stilling han hadde til 2013. Der ble han kjent for ikke akkurat å pakke inn kritikken. Både Nav, psykiatrien, veivesenet, oljefondet og Norsk Tipping var blant dem som fikk oppleve den omstridte riksrevisorens filleristing.

Jens Stoltenberg: – Kosmo vil bli dypt savnet

NATOs generalsekretær og tidligere Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg mener Jørgen Kosmo var en «sjelden politisk håndverker».

– Jørgen Kosmo vil bli dypt savnet. Han kombinerte det prinsipielle med det praktiske. En sjelden politisk håndverker, skriver NATOS generalsekretær og tidligere Ap-leder, Jens Stoltenberg på Twitter.

Mandag formiddag ble det kjent at tidligere forsvarsminister og riksrevisor Jørgen Kosmo er død, 69 år gammel.