«Jeg har dummet meg ut», skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på sin egen Facebook-vegg.

Til Adresseavisen forklarer Røe Isaksen at han gjorde noe «idiotisk», da han var til stede på en privat bursdagsfeiring med rundt 80 deltakere for halvannen uke siden.

- Det var en god venn av meg som feiret bursdag, og i den forbindelse ble vi delt opp i quizlag, sier Røe Isaksen til Adresseavisen.

- Vi fikk poeng for å være raskest ute med lagnavn, og ettersom vi fikk hvite fargebånd lagde vi et ordspill på hvit og makt.

- Idiotisk av meg

Statsråden sier at det hele var ment som en spøk, men at han i ettertid innser at det ikke var morsomt.

- Å tulle med et begrep som «hvit makt» er helt idiotisk av meg. Deltakerne på festen forsto at det hele var spøkefullt ment, men jeg angrer likevel på valget av navn. Slike påfunn bidrar til å bagatellisere og nedvurdere trusler fra rasister og nasjonalister. Dette er grupper som står langt unna mine egne standpunkt.

I ettertid har statsråden publisert et innlegg på sin egen Facebook-side, der han forklarer hva som skjedde. Røe Isaksen sier til Adresseavisen at han velger å gå ut med historien fordi han har fått tilbakemeldinger om at deltakere fra festen ble støtt av lagnavnet.

Onsdag formiddag la Ap frem sin utdanningspakke. Trond Gisk sier: - Vi har gjort noe feil i 20 år

Ønsker å ta ansvar

- Det som har skjedd er kommet ut i offentligheten. Derfor føler jeg det er riktig at jeg forklarer hva som skjedde og tar ansvar for mine handlinger. Jeg er ikke bare statsråd fra åtte til fire. Jeg er statsråd døgnet rundt, og må oppføre meg deretter. Jeg er veldig lei meg for at jeg sa noe så dumt.

Røe Isaksen skriver på Facebook at han tror de fleste som var til stede forsto at det var ironisk ment, men at han også senere på kvelden gjorde det enda verre ved å forklare navnet med nok en ironisk spøk i stedet for å si at «dette var dumt og galt».

Dette er en faksimile fra Facebook-veggen til Torbjørn Røe Isaksen hvor han unnskylder seg for å ha foreslått «hvit makt» som lagnavn.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

- Veldig lei meg

«Som statsråd har jeg et ekstra stort ansvar for hva jeg sier, også i private sammenhenger som dette var. Jeg skjønner at det var dumt sagt, og forstår at venner og andre reagerte. En ekstra stor unnskyldning til alle som rammes av rasisme og fremmedhat, og som kjenner dette på kroppen», skriver han i Facebook-posten.

«Kort oppsummert: Unnskyld. Det var idiotisk sagt og jeg er veldig lei meg. Det reflekterer ikke hva jeg står for som menneske og politiker. Jeg har siden ungdomstiden i politikken kjempet mot disse kreftene. Det vil jeg fortsette med», avslutter han.

I kommentarfeltet får Røe Isaksen i stor grad støtte for unnskyldningen sin, og han forklarer også nærmere hvorfor han postet innlegget.

«Rasismen er der og den er ekte. Derfor viktig å ta ansvar for egne feiltrinn og unnskylde. Utrolig skummelt når f eks Trump ikke klarer å ta klar avstand fra åpenbare rasister» skriver han som svar til en i kommentarfeltet.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.