På én uke raser Arbeiderpartiet ned 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 24,4 prosent, ifølge Norstats partibarometer for NRK. På samme uke går Høyre kraftig fram til 25,7 prosent, skriver NRK. Ap må dermed se seg forbigått av Høyre for første gang siden 2013.

- At vi er størst, har vel ikke skjedd siden våren før valget i 2013. Det er veldig hyggelig, men det er fortsatt valg 11. september, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

- For lave tall

Arbeiderpartiet har mistet en stor andel velgere siden sist valg.

– At bare halvparten av våre velgere fra 2013 peker på Arbeiderpartiet nå, tror jeg sier noe om hva oppgaven vår er: vi må nå de velgerne, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.

– For to uker siden lå du på 27 prosent, og sa at du skulle brette opp ermene. Hvordan syns du det har gått?

– Jeg skal brette dem opp enda mer. Dette er for lave tall, vi skal ha de tallene opp, sier Støre til VG.

Les kommentaren: Ap-krise gir valgthriller

Over sperregrensen

Med Venstre tilbake 0,7 prosentpoeng til 3,3 prosent og bare ett mandat på Stortinget, Fremskrittspartiet på 15,0 (+0,8) og KrF fram 0,9 prosentpoeng til 6 prosent – ville det blitt flertall i Stortinget med 85 mandater og knappest mulig flertall de borgerlige dersom dette hadde vært valg.

Også i denne målingen er Miljøpartiet De Grønne (MDG) og SV over sperregrensen. MDG er faretruende nær med en oppslutning på 4,2 prosent (-0,2), mens SV trygger avstanden med en fremgang på 0,6 prosentpoeng til 6,1 prosent. Senterpartiet går også fram – og ender på 10,6 prosent med 1,1 prosentpoeng i økning fra forrige Norstat-måling.

Feilmarginen i Norstat-målingen oppgis til mellom 1,0 og 3,1 prosentpoeng. Det innebærer at endringene både for Ap og Høyre er statistisk signifikante. Målingen er utført i perioden 24.–82. august.