Haltbrekken reagerer på lørdagens sak i Adresseavisen der Kristin Aanestad forteller om bekymringen for å få økonomiske problemer fordi hun har en syk sønn på sju måneder som ennå ikke har vært ute av sykehuset.

- Det har skjedd mye bra med pleiepengeordningen, som at flere skal kunne få støtte, men kuttet for foreldre med barn som trenger pleie lenge er virkelig ille, sier den ferske stortingsrepresentanten for SV. Han vil ta saken opp straks Stortinget åpner.

Ny pleiepengeordning

Bakgrunnen for opprøret er at Regjeringen fra 1. oktober innfører en ny pleiepengeordning. Det ryddes opp i et rigid og komplisert regelverk, og resultatet er at mange flere foreldre kan få pleiepenger når barna blir syke. Men Regjeringen innfører også et tak på ordningen: Etter 260 dager vil kompensasjonen bli redusert fra 100 prosent og ned til 66 prosent. Det opprører foreldre som har svært syke barn.

Mens sønnen til Kristin Aanestad kjemper for å bli sterk nok til å puste selv, har mamma kastet seg inn i kampen om pleiepenger. I løpet av få dager har det spredd seg et massivt foreldreopprør på Facebook, og statsminister Erna Solberg og andre i Regjeringen blir bombardert med bilder av syke barn og foreldrenes tøffe historier.

Frykter økomisk uføre: Kristin Aanestad og sønnen Asbjørn Johannes, som er svært syk. Han er sju måneder og har ennå ikke vært ute av sykehuset.

- Fellesskapet må stille opp

Lars Haltbrekken sier at SV vil sikre familiene som trenger det, støtte så lenge de har behov for å være der for barna sine. Han sier det i dag er snakk om et femtitalls familier og at kostnadene ifølge Finansdepartementet er på om lag 130 millioner med fem års full kompensasjon.

- Når barn blir syke, bør fellesskapet stille opp. Vi har et prinsipp om at barn ikke betaler egenandel, og at utgifter ved barns sykdom dekkes fullt ut. Ingen barn kan forsørge seg selv, og foreldre som står i tunge og krevende omsorgssituasjoner, har liten eller ingen mulighet til å øke sin inntekt. Derfor ønsker vi ingen reduksjon til 66 prosent av inntekten etter det første året, sier Haltbrekken. Han mener alvorlig syke barn som trenger døgnkontinuerlig pleie og omsorg, trenger foreldrene sine.

- De trenger tryggheten de nærmeste kan gi.

Les også intervjuet med  Robert Eriksson da han gikk av som statsråd: - Jeg skulle gjerne ha fått fullført prosjektene som å stanse eksport av trygd, fortsette å endre Nav, og ikke minst fått loset gjennom en verdig pleiepengeordning for alvorlig syke barn.