Ti personer ble sendt til sykehus med røykskader. Søndag kveld er fire av dem fortsatt under behandling ved Sykehuset Levanger.

Ifølge etterforskningsleder Tor Klevmo ved Levanger og Verdal lensmannskontor, er det ingenting som tyder på at brannen var påsatt, men politiet konkluderer med at brannen startet i en leilighet i andre etasje.

- Brannen startet i hjørneleiligheten. Her var det også fest lørdag kveld, der noen etter hvert dro på byen mens et par ble igjen i leiligheten. Da brannen brøt ut måtte en mann krype langs golvet for å komme seg i sikkerhet. Da sto stua bak ham i brann, sier etterforskningsleder Tor Klevmo.

Startet midt på natta

Politiet meldte om brann i rekkehuset i Vinne i Verdal på Twitter klokken tre, natt til søndag. Rekkehuset har i alt 12 leiligheter. Da politiet kom til stedet var to av dem overtent.

- Flere ungdommer som kom til stedet gjorde en kjempejobb for å få folk ut av leilighetene. De løp rundt og banket på dører og vinduer, de ropte og skrek for å få beboerne ut. Åtte beboere ble evakuert, mens ti personer ble sendt til sykehus for å få behandling for røykskader. Flere av dem som får behandling var folk som hjalp til med redningsarbeidet, forteller etterforskningslederen.

Ingen savnet

Ifølge politiet var det hektiske minutter på brannstedet de første minuttene. Mange beboere måtte vekkes, og flere av dem forlot leilighetene i det de sto og gikk i. Verdal kommune satte krisestab, og alle evakuerte ble fraktet til Verdal hotell. Et eldre ektepar overnattet på hotellet, mens de øvrige tok inn hos familie og venner.

Til alt hell ble alle beboere gjort rede for, og ingen er savnet etter brannen.

Brannmannskaper fra Verdal, Levanger og Inderøy deltok i slukningsarbeidet, og litt før klokken 05.30 søndag morgen, var brannen under kontroll. To leiligheter står i dag helt utbrent som følge av brannen. De øvrige har store vann- og røykskader og er ikke beboelig. Til sammen 15 personer har mistet hjemmet sitt.

- Fikk dratt på meg langbukser

Marit Kjenstadbakk (74) er en av de evakuerte.

- Jeg ble vekket av naboer som banket på vinduer og dører. De ropte brann, og jeg dro bare på meg langbukse og genser før jeg løp ut. Alt skjedde veldig raskt, jeg rakk nesten ikke tenke. Det var først da jeg sto utenfor at jeg skjønte alvoret. Jeg ble aldeles skjelven, forteller hun.

Sammen med sju andre beboere ble hun evakuert til Verdal hotell.

- Vi ble tatt veldig godt vare på. Jeg fikk ikke hentet medisinene mine i kaoset i brannen, men søndag morgen ble den levert. Utrolig fin service, sier hun.

Kjenstadbakks leilighet er ikke beboelig nå, men hun vil tilbake.

- Det er først og fremst vått hos meg, og det lukter røyk, men den er ikke nedbrent som noen av de andre. Jeg vet ikke når jeg får komme tilbake, men jeg skal tilbake, sier hun.

Møte med beboerne

- Jeg kommer rett fra møtet med beboerne nå, der jeg har informert om hva politiet har gjort til nå, og hva som skjer framover, sier etterforskningslederen.

Politiet har hatt en visuell befaring fra lift i dag, men det er foreløpig for stor risiko å bevege seg inn i leilighetene.

- Det gjenstår flere avhør og så snart det er tilrådelig skal vi ha krimteknikere inn. Gulvet mellom de to etasjene har brent ned, og det er fortsatt fare for nedfall, så dette må teknikerne ta en vurdering på mandag. Med tanke på at dette er boliger fra 70-tallet, uten dagens krav til brannsikring, og at brannen startet midt på natta, skal vi være veldig glad for at ingen mistet livet, sier Klevmo.

I morgen blir forsikringsselskapene koblet inn, slik at beboerne får nødvendig hjelp til å kjøpe det de er i akutt mangel av. Deretter blir det kommunens oppgave å bistå med hjelp til nye boliger.

Ordfører: - Dramatisk

Bjørn Iversen, ordfører i Verdal, forteller at det ble opprettet krisestab og mottakssenter på Verdal hotell. Han var selv til stede på hotellet.

- Et eldre ektepar sa ja til å bli værende på hotellet, mens de andre reiste til familie og venner.

Han er først og fremst glad for at alle beboerne er gjort rede for.

- Det er ganske dramatisk når nødetater rykker ut til et stort boligfelt midt på natta, og politi hamrer på dører og vinduer for å få ut folk. Folk måtte bare stikke ut av husene i morgenkåpe, og uten medisiner og høreapparat de er avhengig av. Vår viktigste oppgave er å være der for innbyggerne, og dessverre har jeg som ordfører opplevd en del slike situasjoner, sier han.