I 12-tiden tirsdag sendte NTB ut en nyhetssak om at Kong Harald V var død. Få minutter senere trakk de meldingen.

– Den er gått ut ved en feiltakelse. Jeg fikk akkurat vite det og har fått en kjapp beskjed om at den er gått ut ved en feiltakelse. Jeg vil ikke si noe mer enn det akkurat nå, sa nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB  til Medier24 like etter at tabben ble kjent.

- Kongen er i fin form

Assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet sier til Adresseavisen at Kongen er ved god helse.

- Javisst, han er i fin form.

Gjeruldsen har imidlertid ingen kommentar til at NTB la ut melding om Kongens død - og publiserte sin ferdigproduserte nekrolog.

- Nei, til det har vi ingen kommentar. Det må du ta med NTB.

Vestfrontplassen. Hans Majestet Kong Harald var i Trondheim tidligere i september under bispevigselen i Nidarosdomen. Her står han sammen Herborg Oline Finnset (t.h.) og preses Helga Byfuglien på vestfrontplassen. Foto: Terje Svaan

NTB beklager

NTB beklager nå på det sterkeste.

– Det er svært beklagelig at vi sendte ut en feil melding om kongens død. Alle i NTB er veldig lei seg for at dette skjedde, sier NTBs sjefredaktør og administrerende direktør Mads Yngve Storvik.

Redaksjonen har bakgrunnssaker og nekrologer om en rekke kjente personer liggende i en egen mappe. Ved jevne mellomrom oppdateres disse. Det var i forbindelse med en slik oppdatering saken ble sendt ut ved en feil.

– Alt tyder på at det er en teknisk feil, og vi ettergår nå våre systemer for å finne ut hva som sviktet. Normalt skal en melding gjennom flere redaksjonelle ledd før den går ut på linjene våre, sier Storvik.

Nekrologer oppdateres fortløpende

Han sier at NTB oppdaterer rutinemessig omtaler av kjente personligheter når det er ledige øyeblikk.

– Oppdateringen av nekrologen om kongen var utelukkende en rutinemessig gjennomgang. Dessverre førte oppdateringen til at saken gikk ut på våre linjer. Vi beklager på det sterkeste overfor kong Harald, sier Storvik.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Sjefredaktør i NTB Mads Yngve Storvik beklager at NTB ved en feil sendte ut en nekrolog om Kong Harald. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix