- Jeg synes vi har fått bra spredning og uttelling på vegne av trønderne. Vi har to fraksjonsledere, en person i presidentskapet og folk på viktige områder som kommunal og transport, sier Eva Kristin Hansen etter at Arbeiderpartiets komitéfordeling er klar.

Hun tror alle representantene fra Trøndelag er enig i måten kabalen har blitt løst.

- Fordelingen har vært en krevende prosess fordi mange ønsker plass, men jeg tror alle kan si seg godt fornøyde nå. Dette er en bra komitéfordeling for Trøndelag.

I tillegg til fordelingen av komitémedlemmene fra Trøndelag, skal Trond Giske og Ingvild Kjerkol lede Arbeiderpartiets gruppe i henholdsvis finanskomiteen og helse- og omsorgskomiteen.

Skal inn i presidentskapet

Selv skal Hansen, som sist satt i arbeids- og sosialkomiteen i stortingsperioden 2005 til 2009, inn som nestleder i kontrollkomiteen. I tillegg er hun Sør-Trøndelag Arbeiderpartiets kandidat til presidentskapet.

- Jeg ønsket meg veldig inn i presidentskapet. Presidentskapet må drives på andre måter enn byggeskandaler og det vi har sett den siste perioden, og jeg ser frem til å jobbe med dette, sier hun.

Hun forteller at hun ønsker å være en kritisk stemme i presidentskapet:

- Man må stille masse spørsmål og ikke akseptere alt som blir sagt.

Blir ny utenrikssjef

Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide går til energi- og miljøkomiteen på Stortinget, mens Anniken Huitfeldt fortsetter i utenriks- og forsvarskomiteen.

Huitfeldt ønsket å fortsette i komiteen hun har vært leder for de siste fire årene, men det har vært spekulert på om hun ville bli erstattet av Eide.

Nå er det imidlertid klart at Barth Eide isteden skal til energi- og miljøkomiteen og blir Aps leder av fraksjonen.

- Den nye stortingsgruppa til Arbeiderpartiet har både fornyelse og erfaring. Det blir et sterkt lag de neste fire årene, sier valgkomiteens leder, partisekretær Kjersti Stenseng.

Etter innstilling fra valgkomiteen ble Arbeiderpartiets stortingsgruppe for den kommende fireårsperioden konstituert på tirsdagens gruppemøte.

Fornyelse og erfaring

- Valgkomiteen har lagt vekt på at Arbeiderpartiet trenger både fornyelse og videreføring av verdifull erfaring. Det har vært viktig for oss med god balanse både på kjønn og representasjon fra ulike deler av landet i komiteene, sier Stenseng.

- Arbeiderpartiets nye stortingsgruppe blir et sterkt lag. Representantene har en viktig jobb og skal kjempe for gjennomslag for Aps politikk, som rettferdig fordeling og et tryggere arbeidsliv. Med den nye parlamentariske situasjonen der Frp og Høyre-regjeringen ikke lengre har en samarbeidsavtale å lene seg på, byr det seg nye muligheter for å få gjennomført god Ap-politikk, sier Stenseng.

Partileder Jonas Gahr Støre er valgt til parlamentarisk leder og nestleder Hadia Tajik er valgt til parlamentarisk nestleder. Støre og Tajik utgjør sammen med Fredric Holen Bjørdal og Kari Henriksen gruppas arbeidsutvalg.

Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide går til energi- og miljøkomiteen på Stortinget etter at Arbeiderpartiets nye stortingsgruppe har fordelt vervene. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix