Eva Kristin Hansen Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX

Det har de siste dagene vært knyttet spenning til om Høyres Olemic Thommessen ville bli gjenvalgt som stortingspresident.

Arbeiderpartiet varslet tidligere i uken at de lanserte Eva Kristin Hansen som kandidat til vervet. Ikke på flere tiår har det vært kampvotering om presidentvervet i Stortinget.

Valget ble gjennomført i dag, og Thommessen fikk 86 stemmer. Eva Kristin Hansen fikk 80 stemmer, mens tre representanter leverte blanke stemmesedler.

Hansen ble senere valgt som første visepresident. Hun fikk 147 stemmer, mens 22 representanter stemte blankt.

Flertall

De fire borgerlige partiene Høyre, Frp, KrF har til sammen 88 mandater på Stortinget, i utgangspunktet nok til å få valgt sin kandidat.

Spenningen har vært knyttet til om noen kom til å bryte med sin gruppe, og ikke stemme på Thommessen. Valget på stortingspresident skjer anonymt, slik at det ikke er mulig å vite hvordan representantene har stemt.

Før avstemmingen ble gjennomført gikk både Aps Jonas Gahr Støre, Senterpartiets Marit Arnstad og Audun Lysbakken fra SV på talerstolen og kritiserte Høyre for å fremme en kandidat som de visste ikke var samlende.

- Høyre kunne fått full oppslutning om de hadde lansert en samlende kandidat, uttalte Audun Solbakken.

- Vi har ikke vært i en lignende situasjon på flere tiår, sa Marit Arnstad.

Egen kandidat

Stortingspresidenten velges som regel hvert år med overveldende flertall.

– Vi ville normalt stille oss bak kandidaten som har flertall. Men i lys av den vedvarende sterke kritikken av Thommessen, fremmer vi Eva Kristin Hansen. Det er Høyres ansvar når Høyre valgte ikke å fremme en samlende kandidat, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten fredag.

Eva Kristin Hansen. Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX

SV, Sp, MDG og Rødt har alle uttalt at de støtter Aps kandidat.

Hansen har representert Sør-Trøndelag på Stortinget siden 2005, og tar fatt på sin tredje periode som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Skarp kritikk

En av Thommesens skarpeste kritikere, Michael Tetzschner (H), opplyste torsdag at han har fått innvilget velferdspermisjon og dermed ikke vil stemme over partifellens skjebne på lørdag.

Årsaken til den generelle misnøyen med Thommesen er blant annet hans håndtering av budsjettoverskridelsene i forbindelse med ombyggingen på Stortinget.

– En statsråd som hadde opptrådt slik – med gale opplysninger til Stortinget i plenum – hadde måttet gå av, har Tetzchner tidligere uttalt til DN.

Høyre valgte tidligere denne uken å slå ring om Thommessen og nominere ham til en ny periode som stortingspresident til tross for den omfattende kritikken.