«Jan Helge Andersen voldtok og drepte Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen i Baneheia fredag 19. mai 2000. Viggo Kristiansen gjorde det ikke», skriver forfatteren i etterordet til boken «Drapene i Baneheia» som lanseres torsdag, skriver VG.

I boken skriver forfatteren, som tidligere har skrevet bok om Birgitte Tengs-saken, at forklaringene til Kristiansens meddømte Jan Helge Andersen er «fulle av usannheter og usannsynligheter».

LES MER: Ada Sofie Austegard får Reitan-prisen Årets Ladejarl for 2017

DNA-analyser

Forfatteren peker blant annet på usikkerheten om DNA-beviset som ble lagt fram i rettssaken. DNA-prøvene slo kun fast funn av Andersens DNA samt fra en annen person, som ikke med sikkerhet kunne identifiseres som Kristiansen.

I ettertid har Kristiansens forsvarer fått gjort nye DNA-analyser som forsvareren har hevdet har utelukket Kristiansen som gjerningsmann.

Forfatteren legger vekt på dette i boken, og skriver at «DNA-resultatene viser ikke sikkert at det var to menn på åstedet.»

Åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen og ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen ble funnet drept i Baneheia i Kristiansand i mai 2000. To menn ble dømt for drapene.

LES MER: - Vold mot barn er det største samfunnsproblemet i Norge i dag

Fikk forvaring

Jan Helge Andersen, som tilsto da han ble pågrepet, ble dømt til 19 års fengsel. Viggo Kristiansen ble i 2002 dømt til 21 års forvaring.

Kristiansen nekter for å ha noe med drapene å gjøre og har gjentatte ganger bedt om at saken blir gjenopptatt uten å få medhold. I juli i år ba han for sjette gang om at saken blir gjenopptatt.

Forfatteren ønsker foreløpig ikke å uttale seg om boken. Det gjør heller ikke Ada Sofie Austegard, moren til drepte Stine Sofie Sørstrønen og leder av Stine Sofies Stiftelse.

Viggo Kristiansen har sonet 17 år av forvaringsstraffen på 21 år etter å ha blitt kjent skyldig i drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen i Baneheia i Kristiansand. Nå hevdes det i en ny bok at han er uskyldig. Foto: Photoline / NTB scanpix