Statsminister Erna Solberg (H) opprettholder posten som EU- og EØS-minister, populært kalt europaminister. Jobben går til 41 år gamle Marit Berger Røsland (H) som kommer fra stillingen som statssekretær i Utenriksdepartementet.

Ny forsvarsminister

Røsland overtar etter 52 år gamle Frank Bakke-Jensen (H) som blir ny forsvarsminister etter Ine Eriksen Søreide. 41 år gamle Søreide blir i sin tur landets første kvinnelige utenriksminister.

Rokeringene i regjeringen utløses av at Børge Brende skal bli president i Verdens økonomiske forum (WEF) og går av som utenriksminister.

Solberg «veldig glad»

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun er veldig glad for å kunne presentere tre nye statsråder på Slottsplassen fredag.

– Som dere skjønner har vi gjort endringer i regjeringen i dag. Vi har vår første kvinnelige utenriksminister med Ine Eriksen Søreide, vi har ny forsvarsminister med Frank Bakke-Jensen og vi har fått ny minister for EU og EØS med Marit Berger Røsland, lød statsministerens korte presentasjon etter statsråd på Slottet.

– Dette er endringer jeg er veldig glad for å kunne presentere, la Solberg til.

Fikk blomster

I gråværet på Slottsplassen fikk de tre nye ministrene hver sin blomsterbukett. Det vanket også klemmer fra noen av dem som hadde møtt fram.

Etter en kort fotoseanse tok Solberg med seg de nyutnevnte statsrådene den korte veien til statsministerboligen rett bak Slottet for en pressekonferanse.

Børge Brende går av som utenriksminister. Foto: NTB scanpix