Partilederen valgte i går morges å kommentere medieoppslag denne uken om angivelige episoder rundt nestleder og tidligere statsråd Trond Giske.

Blant annet skal det dreie seg om tekstmeldinger sendt til et partimedlem på 19 år i 2011. Innholdet i tekstmeldingene skal ikke ha vært krenkende, ifølge DN – som først omtalte saken.

Partileder Jonas Gahr Støre synes ikke Giske har opptrådt upassende – og tar sin nestleder i forsvar.

- Jeg har lest det som har stått i avisene, og det gir ikke grunnlag for en slik anklage eller en slik konklusjon, sier Ap-lederen til Adresseavisen.

Noen av de påståtte bekymringsmeldingene om dårlig oppførsel har kommet fra tredjepersoner, men tidligere generalsekretær i AUF, Tonje Brenna, har bekreftet overfor VG at hun tok kontakt med den sentrale partiledelsen etter en direkte henvendelse fra en av sine AUFere i en av sakene.

Trond Giske har denne høste stått i sentrum for en lei partikrangel om årssaken til det Arbeiderpartiets smertefulle valgnederlag i september.

Advarte mot å koble varsling med maktkamp

Konfliktnivået steg ytterligere da Giske som nestleder meldte sin interesse for – og fikk – det viktige vervet som leder av finansfraksjonen på Stortinget.

I kjølvannet av #metoo-aksjonene mot trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet, har temperaturen steget ytterligere i det krisepregede partiet.

Det vakte likevel betydelig oppsikt da lederen for partiets kvinnepolitiske nettverk, Anniken Huitfeldt, i forrige uke i et gruppemøte på Stortinget advarte mot å bruke #metoo-varsling til maktkamp i partiet.

- Nulltoleranse

Jonas Gahr Støre sier til Adresseavisen at «han ikke opplever at det er maktkamp i Arbeiderpartiet».

- I politikken kan det være kamp om både makt og posisjoner. Også i slike situasjoner er det viktige budskapet at det skal være trygt å si fra hvis man opplever og har opplevd noe krenkende eller upassende. Alle som gjør det skal bli tatt på alvor og ivaretatt, sier Støre.

Han vil ikke si noe om hvilke vurderinger han gjør seg om at Giske nå rammes av en svær diskusjon i partiet om oppførsel.

Støre ordlegger seg slik på dette spørsmålet:

- Hvis noen har opplevd noe krenkende eller upassende så skal de være trygge på at de kan si ifra og de skal bli tatt godt imot, tatt på alvor og ivaretatt. Vi har gode prosesser for å gjøre det på en tillitvekkende måte. For meg som leder av en stor organisasjon som Arbeiderpartiet er det dette som er viktig å gi helt tydelig beskjed om, sier Støre.

- Er du som partileder trygg på Arbeiderpartiet har god nok kultur og gode nok regler for hvordan tillitsvalgte skal opptre seg imellom og overfor medlemmene?

- Jeg har full tillit til at partisekretær Kjersti Stenseng håndterer eventuelle saker på en god måte. Vi har sammen sørget for at våre retningslinjer er spredt i hele organisasjonen. Der er budskapet helt tydelig, seksuell trakassering skal ikke forekomme i Arbeiderpartiet, alle henvendelser om uønsket seksuell oppmerksomhet skal tas alvorlig og håndteres på en god måte.

- Én enkeltepisode

Lederen i Trøndelag Ap, Karianne Tung, tar også avstand fra at varsling av uønsket adferd skal bli møtt med spørsmål om maktkamp. - Ja, varslerkulturen er viktig for at folk skal tørre å si fra om uakseptable forhold uansett hva det handler om. Det skal være trygt å varsle, og varslerne skal vernes om, sier hun til Adresseavisen.

- Har du opplevd eller fått varsel om trakassering i din tid som leder?

- Så lenge jeg har vært fylkesleder for Arbeiderpartiet i både Sør-Trøndelag og Trøndelag har jeg ikke hørt om noe konkret.

- Før din tid i ledelsen da?

- Jeg kjenner til en enkeltepisode som ble håndtert underveis. Det er helt naturlig i en stor organisasjon, sier Tung, som ikke ønsker å konkretisere den episoden.

- Tror påstandene om dårlig oppførsel er del av maktkampen i AP?

- Det har jeg ingen formening om. Jeg sitter ikke i Oslo, og er derfor ikke så tett på. Men jeg har kjent Trond i mange år, og har ikke hørt om noen konkrete episoder rundt ham, sier hun.

Mye oppmerksomhet

Hun sier at temaet trakassering og seksuell trakassering var oppe i styremøtet til fylkeslaget sist.

- Vi orienterte om retningslinjer som vi forholder oss til, og en gjennomgang om hva som har vært vanlig i de ulike fylkeslagene. Vi har klare retningslinjer om seksuell trakassering, og har hatt ganske mye oppmerksomhet rundt dette i lang tid, sier hun.

PS1 Adresseavisen har vært i kontakt med Trond Giske. Han vil ikke la seg intervjue om påstander om upassede oppførsel – og har henvist alle spørsmål til partisekretær Kjersti Stenseng.

PS2: Stenseng vil heller ikke la seg intervjue, men sendte torsdag kveld ut en melding om at «Partikontoret ikke har mottatt noen varsel om eller fra noen som føler seg trakassert i situasjonene DN omtaler.»