– Partene i lærerkonflikten har hatt kontakt i dag. Sonderingene fortsetter i morgen, opplyste arbeidsgiverorganisasjonen KS onsdag kveld. En like ordknapp melding kom straks etter fra Utdanningsforbundet.

Hvor partene skal møtes er ikke kjent, men sonderingene vil etter det NTB erfarer trolig starte ved lunsjtider. Samtalene vil også omfatte Norsk Lektorlag, Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisasjon.

De tre minste lærerforbundene ble holdt utenfor samtalene onsdag, noe de likte svært dårlig.

– Jeg synes det er forunderlig at ikke KS møter alle forbundene og forteller hvordan hovedstyret ønsker at dette skal gå framover, sa nestleder Terje Moen i Skolenes Landsforbund til Utdanning onsdag.

Ny fart

Tirsdagens styremøte i KS satte fart i bestrebelsene på å få en slutt på arbeidskonflikten i skolen.

– Dersom KS forlater kravet om økt tilstedeværelse, har vi et bra utgangspunkt for nye forhandlinger, var leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lieds kommentar etter styremøtet.

Hvorvidt KS er beredt til å skrinlegge dette kravet, er ikke kjent. KS-forhandlerne med Per Kristian Sundnes i spissen har brukt tid på å områ seg etter møtet, der de på sett og vis fikk et nytt oppdrag fra den politiske ledelsen i kommuneorganisasjonen.

Opptrapping

5 500 lærere landet over er i streik, og ytterligere 2 200 vil bli tatt ut når arbeidskonflikten trappes opp torsdag. Utdanningsforbundet jobber inntil videre med egen streikeplan og åpner for nye varsler om ytterligere streikeuttak i dagene som kommer.

Hos Lektorlaget og de to LO-organisasjonene Musikernes Fellesorganisasjon og Skolenes Landsforbund var tonen onsdag avventende. De vil ikke varsle ytterligere opptrapping av streiken før de ser hva møtet med KS vil føre til.

Forbundsleder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund sier de er «klare på sekundet» til å møte motparten.

– Så kan vi gå hjem og vurdere om det er grunnlag for oss til å starte opp forhandlingene igjen. Det ville ha vært en naturlig rekkefølge for oss, sier hun.

Arbeidstid

Det kritiske punktet i tariffavtalen som Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til, er at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag.

KS skal ha trukket timekravet, men til nå fastholdt ønsket om økt tilstedeværelse.

Om lag 64 000 elever i alle fylker unntatt Oslo er rammet av lærerstreiken. I og med torsdagens opptrapping vil tallet ifølge Nettavisen stige til 94 458 elever.

– Dersom KS forlater kravet om økt tilstedeværelse, har vi et bra utgangspunkt for nye forhandlinger, sier leder Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet. Bildet ble tatt på Torvet i Trondheim under markeringen tirsdag. Foto: OLE MARTIN WOLD