Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener det er altfor få kvinner i lederstillinger i politiet, men sier en plan er satt i verk for å komme i mål.

For få år siden var én av tre politimestere kvinner, men i dag er det bare fire kvinner som er politimestere i landets 27 politidistrikter, skrev Dagbladet torsdag.

- Det plager meg. Vi har en kvinnekrise. Vi skal og må ha flere kvinnelige ledere. Vi har som etat over tid sviktet i rekrutterings- og lederutviklingsarbeidet. Og vi må erkjenne at det ikke bare er antallet kvinnelige politimestre som er for lavt. Det er for få kvinnelige ledere på alle nivåer, og alle arbeidsområder: etterforskning, strategisk og operativt, sier Humlegård til Dagbladet fredag.

Han peker dessuten på at nesten 40 prosent av politistudentene er kvinner, men at andelen kvinner i lederposisjoner ikke gjenspeiler dette.

Humlegård sier en plan for å få flere kvinner inn i toppjobber i politiet allerede er iverksatt, blant annet ved å ansette en human resources-direktør. Han sier dessuten at direktoratet er i full gang med å sentralisere og profesjonalisere leder- og rekrutteringsarbeidet.

- Tidligere har hvert distrikt hatt ansvaret for å identifisere talenter. Vi har kastet bort mye penger og tid på dårlige prosesser. Nå utvikles og gjennomføres lederutvikling og rekrutteringsprogrammer på samordnet vis i etaten. Det vil bære frukter, mener han.