– Det bør ikke være nok at de er lærebedrifter for å søke om offentlige anbud, de må også ha lærlinger i sin bedrift hver gang de skal konkurrere om anbud, sier Støre.

Ap-lederen besøkte fredag Tiller videregående skole, og slo et slag for yrkesfaglig utdanning. Han takket elevene som nå starter opp på sitt utdanningsløp, og lovet at Arbeiderpartiet både skal fremsnakke deres skolevalg, og legge forholdene bedre til rette for at de får lærlingplass når de er ferdig på skolebenken.

Skjerper kravene

– Vi må ha en strengere lærlingeklausul i det offentliges innkjøp og anbud. Når staten, fylkene eller kommunene skal gjøre store innkjøp eller bygge en ny skole kan det ikke lenger bare stilles krav om at de som skal vinne kontaktene skal være lærebedrifter, de må ha lærlinger også. Det finnes i dag mange bedrifter som er godkjente lærebedrifter, uten at de har lærlinger. Det må det bli slutt på, sier Støre.

Ap-lederen varsler med dette et økt fokus på yrkesfagene i partiets utdanningspolitikk i tiden fremover, og mener Norge må løse to oppgaver samtidig: Både sørge for at det finnes nok folk med fagbrev som kan bygge landet og møte en tid med sterk vekst i befolkningen. Samtidig skal realfagene styrkes, og landet skal utdanne nok ingeniører til å møte utfordringene på de områdene også.

– Vi kan ikke ende opp med en utvikling som er enten eller, vi må ha begge løpene i utdanningssystemet på plass.

Flere i det offentlige

Jonas Gahr Støre mener at også offentlig sektor må bli flinkere til å etablere lærlingplasser for elever som velger et yrkesfaglig studieløp. I forrige skrev Adresseavisen at én av syv som fortsatt venter på lærlingplass i Trøndelag, venter på plass i offentlig sektor. Dette vil Ap-sjefen gjøre noe med.

– Vi må ha på plass regler som gjør at offentlig sektor må ta inn flere lærlinger. Det er i alles interesse at det finnes unge mennesker som vil jobbe i helsevesenet i årene som kommer. Vi trenger flere i de yrkene, og da må kommuner, fylkeskommuner og staten ta ansvar for at det finnes lærebedrifter som tar inn lærlinger.

«Regnefeilen» må rettes opp

Ap-lederen mener også at regjeringens «regnefeil» på økt tilskudd til lærebedrifter må rettes opp når statsbudsjettet legges frem i oktober.

– Regjeringen har lagt opp til at tilskuddet til bedrifter som tar inn lærlinger skal økes til 50 000 kroner, men de har ikke satt av penger til dette. Verken i statsbudsjettet, eller i det reviderte budsjettet som kom i mai. De har i stedet valgt å sende regningen til landets fylkeskommuner. Det forventer jeg at det gjøres noe med til høsten, sier han.

Landet skal bygges

På Tiller vg. skole takket Ap-lederen førsteårsstudentene for at de hadde valgt yrkesfaglig studieretning, og mener det er viktig at politikerne nå snakker varmt om det valget for å få elever og foreldre til å bli trygge på at yrkesfag er noe landet trenger i årene som kommer.

– Dere som nå har valgt yrkesfag kommer til å være med på noe av det mest spennende som er gjort i Norge på mange tiår. Vi skal bygge dette landet. Ikke etter ødeleggelsene i en krig, men vi skal bygge videre forbi vi stadig blir flere. Vi flytter inn til byene, og vi trenger å bygge fremtida på en måte som sikrer at vi ikke blir mer stresset, at vi ikke forurenser mer og at vi går gode miljøer rundt oss. Det får dere mulighet til å være med på med den kunnskapen dere får gjennom utdanningen dere har valgt, sa Jonas Gahr Støre.