- Dette var det mest sannsynlige og mest troverdige scenariet som myndighetene fryktet ut i fra de opplysningene man hadde, sier terrorekspert Kjetil Stormark til Aftenposten.

Stormark legger til at man ikke kunne utelukke noe i en slik situasjon, men at myndighetene hadde opplysninger om at ekstremistene skulle ta seg inn i et tilfeldig hus og drepe beboerne.

Flere kilder avviser dette blankt overfor Dagbladet og sier opplysningene ikke stemmer.

- Skulle bruke kniv

Det var NRK som først meldte om saken. De har snakket med flere uavhengige kilder som bekrefter opplysningene. Kildene sier til statskanalenat terroren skulle filmes og legges ut på nettet, og at planen var å bruke kniv i angrepet.

I dag gikk australske myndigheter til en enorm politiaksjon på bakgrunn av et lignende scenario. Australske myndigheter mente IS-sympatisører skulle halshugge et tilfeldig offer på åpen gate , filme det og legge det ut på nettet.

900 politifolk deltok i aksjonen og arresterte et titalls personer i Sydney og Brisbane. Planene i Australia skal ha vært dannet på ordre av et høytstående, australsk medlem av IS som befinner seg i Syria.

- Situasjonen i Australia er en blåkopi av den vi hadde i Norge. Nå når trusselsituasjonen er mer avklart her til lands, mener jeg det er riktig og nødvendig å gå ut med disse opplysningene, sier Stormark.

Terroreksperten har visst om scenariet siden slutten av juli, men har ikke gått ut med informasjonen tidligere, da han «ikke ville gå terroristenes ærend».

- Men nå synes jeg det er viktig at befolkningen og beslutningstakerne får denne informasjonen. Det bør ha betydning for norsk beredskap og risikoerkjennelse, sier Stormark.

- Visste ikke hvor, når eller hvordan

Justiskomiteen på Stortinget er ikke blitt informert om at det forelå slike konkrete planer. VG har tidligere meldt at terrortrusselen kom som følge av et planlagt angrep på store folkemasser. Ifølge Stormark var familiedrap ett av flere scenarier PST så for seg.

Familiedrap skal ha vært det mest sannsynlige, men da PST informerte om terrortrusselen i Norge, ble ikke dette nevnt.

- Jeg har full forståelse for at myndighetene ikke gikk ut med dette i sommer. Man visste ikke hvor, når eller hvordan, og da var det vanskelig å gjennomføre andre tiltak enn generell bevæpning og økt tilstedeværelse, sier Stormark.

Det skal ha vært fire IS-terrorister på vei til Norge som førte til det økte trusselnivået i Norge fra 24. juli.

Ifølge Dagbladet var det usikkert hvem de fire egentlig var. Selv om det konkrete angrepet anses som avverget i Norge nå, er det også usikkert hvor de angivelige terroristene befinner seg.

PST har ingen kommentar til NRKs opplysninger.

- Vi har sagt det vi hadde å si i sommer, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til Aftenposten.

E-tjenesten vil ikke kommentere saken overfor Aftenposten og viser til PST.

- Alvorlig trusselbilde

Terroreksperten mener norske myndigheter og den norske befolkningen er nødt til å innse at trusselbildet mot Vesten er alvorlig.

- Trusselsituasjonen er langt mer alvorlig enn det den norske beredskapen tar høyde for. Jeg mener at selv ut i fra tidligere trusselvurderinger så er beredskapen i Norge ikke tilfredsstillende. Man har ikke lykkes i å rydde opp etter 22. juli, det går for seint og beredskapen er for lite etablert.

Stormark erkjenner at opplysningene om familiedrap trolig vil skape frykt i befolkningen.

- Dette vil skape mye frykt og uro blant folk flest, men samtidig må vi erkjenne at trusselbildet blir mer alvorlig, og da må vi ha åpenhet for å kunne møte trusselen.

Les også: Disse tiltakene skal styrke Norge i kampen mot terror

- Vi kommenterer ikke Australia

NRK skriver at det fryktede scenariet i Norge minner om det som nå er blitt avdekket i Australia.

- Vi kommenterer ikke det som har skjedd i Australia. Det må det bli opp til australierne selv å kommentere, sier Alsén i PST.

- PST har advart mot faren som personer med erfaring fra krigføring i Syria kan utgjøre. Er man også bekymret for at personer som selv ikke har vært i Syria kan bli påvirket av noen i Syria til å utføre terrorhandlinger?

- Det er ikke slik at det er blitt noen økt bekymring for dette i PST. Men vi kan ikke utelukke at personer i Syria påvirker personer i Norge til å begå eller støtte terrorhandlinger med for eksempel finansiering, svarer Alsén.