Prisen går til den som har gjort mest for jenters rettigheter i Norge. Skarstein oppfordrer trønderne til å nominere kandidater.

- Det er tid for å få fram de lokale heltene og gi dem den anerkjennelsen de fortjener. Kjenner du noen som gjør en innsats for jenters situasjon der du bor, enten det gjelder utdanning, barne- og tvangsekteskap, vold, voldtekt, kjønnslemlestelse eller det å formidle stemmen til jenter som ellers ikke blir hørt i samfunnet? Send inn en nominasjon, uttaler Skarstein i en pressemelding.

Aksjon mot barneekteskap

Det er bistandsorganisasjonen Plan Norge som arrangerer kåringen.

Organisasjonen har allerede gjort seg bemerket gjennom en aksjon på sosiale medier mot barneekteskap.

Ved å opprette en fiktiv blogg om den tolv år gamle jenta «Thea», som skulle gifte seg med en voksen mann, klarte de å fremprovosere sterke reaksjoner.

LES SAKEN: Thea (12) skal gifte seg med Geir (37)

Vil stoppe krenkelser

Generalsektretær i Plan Norge, Olaf Thommessen, sier at noe av begrunnelsen for å dele ut prisen, er å fremme arbeid mot krenkelser av jenter.

- Det finnes dessverre jenter i Norge som ikke får oppfylt alle sine rettigheter. Med Jenteprisen ønsker vi å løfte frem ildsjeler og organisasjoner som arbeider for å stoppe krenkelser mot disse jentene og som bidrar til at alle jenter sikres beskyttelse og frihet til å gjøre egne valg, skriver Thommessen i pressemeldingen.

Nominasjonene av kandidater sendes til Plan Norge. Selve prisen deles ut 11. oktober, på FNs internasjonale jentedag.

Foruten Skarstein, består juryen av Knut Storberget, Gunhild Stordalen, Hanne Kristin Rohde, Fredrik Kroken, Ulrik Imtiaz Rolfsen og barneombud Anne Lindboe.