NTNU-professoren er ekspert på kostnadsanalyser og går i Klassekampen ut mot budsjettet for OL 2022. Han mener at budsjettet vil sprekke og at 35 milliarder kroner i statsgaranti ikke er nok. Han mener den minst må være på 43 milliarder kroner.

Han har erfaring fra over 500 offentlige prosjekter som Institutt for bygg-, anlegg- og transport ved NTNU har hentet inn. Usikkerheten i disse budsjettene har vist seg å være langt høyere enn det som Det Norske Veritas (DNV) har lagt til grunn for Oslo 2022.

50 milliarder

- Beregningene til Veritas stemmer ikke med virkeligheten. Usikkerheten med dette prosjektet er mye høyere enn med ferdig planlagte prosjekter, og jeg ville søkt om mer enn 43 milliarder kroner, heller opp mot 50 milliarder, sier han til Klassekampen.

Oslos OL-byråd Hallstein Bjercke avviser kritikken til Austeng.

Har gode systemer

- Vi har tatt hensyn til eventuelle overskridelser i OL-budsjettet, sier han og viser til at kommunen har utviklet bedre systemer for prosjektstyring etter flausen med Holmenkollbakken.

Oslo kommune bevilget i 2005 53 millioner kroner til oppgradering av Holmenkollen før ski-VM i 2011. Prislappen ble til slutt 1,8 milliarder kroner. I forbindelse med skiskytter-VM i 2016 vedtok kommunen i fjor en ytterligere oppgradering på 118 millioner kroner, et beløp som i juni i år hadde økt til 174 millioner kroner, skriver Klassekampen.

Tvil i folket

En ny meningsmåling utført tirsdag viser at hele sju av ti spurte tviler på om et billig-OL virkelig kommer til å bli så billig som det hevdes.

Meningsmålingen, som er utført av InFact for nettstedet buzzit.no , viser at hele 70,3 prosent tviler på at man ved et billigere opplegg for OL i 2022 virkelig vil spare 9 milliarder kroner. Bare 12,2 prosent tror på dette, mens 17,5 prosent er usikre.

Undersøkelsen ble gjennomført før Kulturdepartementet tirsdag kveld offentliggjorde at de foreslåtte kuttene i Oslo-OL kun vil redusere behovet for en statsgaranti med 4,8 milliarder kroner, drøye 4 milliarder mindre enn søkerkomiteen for OL i Oslo hadde kommet fram til.

I målingen ble det også stilt spørsmål om OL bør arrangeres i Oslo. 59,2 prosent svarte nei og bare 31,9 prosent ja.

Vil ha det billig

I en undersøkelse offentliggjort av Dagbladet tidligere tirsdag svarte 53 prosent at de ville si ja til et OL i Oslo om det ble billigere og inkluderte gjenbruk av OL-anleggene fra Lillehammer. Dette var første gang det var flertall for Oslo-OL i en meningsmåling.

InFact har også spurt om et billigere OL vil endre oppfatningen til de spurte. Bare 11,9 prosent svarte ja til dette, mens 78,8 prosent fortsatt holdt på sitt nei. 9,4 prosent av de spurte sa de var usikre.