Vi går inn i høstferieuka, og mange stikker til fjells eller andre steder på tur allerede i dag. Det er utrykningspolitiet (UP) fullstendig klar over.

- Vi er jo til stede med fullt trøkk hele året, så vi setter ikke inn noe ekstra mannskap fordi det er høstferie. Men mannskapene våre på veien er ekstra bevisst på at dette er ei utfartshelg, sier distriktsleder Per Einar Hollum i utrykningspolitiet i Midt-Norge.

Riktig tilhenger for førerkortet

- Det som er typisk med slike helger, der folk har ekstra fri, er at de gjerne fyller tilhengeren for å snekre og gjøre unna jobber på hytta, sier Hollum.

- Da er det mye villfarelse ute og går, når det gjelder hvilken tilhenger man har lov til å kjøre, fortsetter han.

Mange bilførere er altså ikke klar over, eller påstår at de ikke er klar over, at de kjører med en henger som er for stor for det førerkortet tillater dem å kjøre med.

- Dette er ingen unnskyldning. Det er opp til hver enkelt å sjekke om de har lov til å kjøre med den hengeren de har bak bilen sin, understreker Hollum.

Han anbefaler Statens Vegvesens app «Bil og henger». Der kan du legge inn registreringsnummeret på bilen og hengeren du tenker å kjøre med, og så oppgir appen hvilket førerkort du trenger for å kjøre akkurat den kombinasjonen.

- Vær riktig skodd

I tillegg er utrykningspolitiet opptatt av at årstiden fører med seg mørke kvelder og glatt underlag.

- Vi har allerede sett en del frostnetter, og folk som skal ut og kjøre i høstferien, bør tenke langsiktig og vurdere de områdene de skal kjøre i, slik at de er riktig skodd for utfarten, påpeker Hollum.

- Og så er det jo dette med lys. Vi ser mye lysfeil på både biler og hengere, og vi oppfordrer bilister til å sjekke at de har alt i orden. En henger uten for eksempel bremselys utgjør en fare for andre på veiene.

Les også: Usikret last; se skrekkbildene