Dykkerne sitter klar på båtripa, vipper seg ut i det kalde vannet, kjenner det legger seg rundt drakta. Så forsvinner de ned i en verden full av farger og eksotiske opplevelser. En trøndersk verden.

Det var et dykk i eksotiske farvann utenfor Rhodos som fikk Jan Roar Gjersvold, opprinnelig fra Os i Østerdal, nå bosatt i Trondheim, til å bli hektet på livet under vann.

Lite visste han da om at norskekysten skulle by på like spennende opplevelser som dem han ble introdusert for utenfor den greske ferieøya.

Trønderske farvann

Gjersvold kom hjem fra ferie og bestemte seg for å ta dykkersertifikatet her hjemme.

- Jeg var frelst etter første dykk i Trondheimsfjorden. Det er liksom litt barskere her enn i utlandet, litt mer med det. Tørrdrakten er helt annerledes enn våtdrakten, kulden er annerledes, og mørket. Man må være mer skjerpet under et dykk her, og det gir det hele en ekstra dimensjon, forklarer Gjersvold. Det høres at han har en lidenskap for jobben.

Se bildene han har filmet i Trøndelag, øverst i saken.

For det ble også jobb etter hvert. Gjersvold gjorde dykkerinteressen til levebrød, og jobber nå som yrkesdykker. Eller vaktmester under vann, som han selv sier.

- Jeg gjør mye rørmontering under vann, sjekker damlukker i drikkekilder og slikt. Henter opp biler fra Nidelven. Nylig var jeg i Vestnes og jobbet med brobygging, ramser han opp som svar på spørsmål om hva en yrkesdykker egentlig gjør.

Dermed blir det noen timer under vann hver eneste uke.

- Hvor mye jeg dykker i løpet av ei uke, avgjøres av hva kroppen tåler. Det er en belastning å dykke, og man skal lytte til signalene kroppen gir, fastslår han.

Nye korallfunn

Forrige uke gjorde forskerne det som ble betegnet som sensasjonelle funn i Beitstadfjorden. Marinbiolog Jon-Arne Sneli ved NTNUs institutt for biologi, fant i 1997 et korallrev på 39 meters dyp på Tautra. Grunnere enn noe annet korallrev noe sted. Forrige uke fant han et korallrev på 37 meters dyp i Skarnsundet.

Oppdagelsen ble gjort under kartlegginger av Beitstadfjorden i forbindelse med en søknad om vernestatus for Skarnsundet.

- Dette er veldig spesielt. Tidligere trodde vi ikke at koraller kunne leve på grunnere enn cirka 50 meter. Men så fant vi altså denne grunnen på 39 meter, 15-20 meter høyere enn normalt, i 97. Og nå fant vi plutselig koraller på 37 meter. Det er mulig på grunn av at vann fra Golfstrømmen, med temperaturer opp på 7-8-9 grader, presses av strømmen innover i fjordene. Dette vannet treffer grunnene og da får området gode forhold for koraller. Det er aldri registrert noe så grunt korallrev noen andre steder, og kommer heller ikke til å bli det, fastslår forskeren overfor adressa.no.

- Som en botanisk hage under vann

- Det som kjennetegner Trøndelags undervannsverden er denne gode vannutvekslingen som fører til at vi får en rik fauna under vann. Her har vi også mye fast fjell - øyer med fast grunn ned under havet. Så du får mye dyr som sitter fast på fjellveggen. Det er det som gjør at dykkerne synes det er så fantastisk, sier Sneli.

- Det er omtrent som å gå i en botanisk hage. Det fine med Trondheimsfjorden er også at det er veldig bratt, så du får en vegg dekket vekster der dykkerne kan bare la seg gli ned så langt de tør.

Dykker Gjersvold beskriver mye av det samme, sett med selvsyn.

- I utlandet finnes så store mengder med fisk at du vil alltid se noe. Her vet du ikke hva du får se, eller om du får se noe i det hele tatt. For min del gir det en veldig ro å være der nede. Det er veldig stille, du hører kun dine egne bobler i en fredelig og veldig stor, til tider litt mørk verden. Når det da dukker opp en fantastisk skapning som den knallrøde perifyllaen i synsfeltet, får du en ekstatisk følelse.

Lyset avgjør

Ifølge den erfarne dykkeren er det på mellom 9 og 18 meters dyp at man får se aller mest. Med sollys ser man flotte farger helt ned til 9 mete mens dypere enn det blir man avhengig av ei god dykkerlykt for å kunne se de skarpe fargene på for eksempel svampkorallene.

Videoen øverst i saken er hentet fra Hitra, Beitstadfjorden, Skarnsundet og Trondheimsfjorden. Gjersvold har brukt omtrent ett år på å hente inn alle bildene.

- Hvor er de beste stedene å dykke her i Trøndelag?

- Det er litt avhengig av vær og vind, men Beitstad og Hitra er mine favoritter.

- Hvordan er Trøndelag under vann?

- Det norske akvariet er mangfoldig. Flere arter har en veldig fargeprakt. Rognkjeks og blåstål er blant de mest fargerike, og blekkspruten som endrer på fargene sine - den er helt fantastisk. En del koraller er veldig fargerike, enten når sollys eller ei god dykkerlykt treffer dem. Hvis du dykker på en god dag, så gir alt dette veldig mye. Det kan være som å gå i en blomsterbutikk, beskriver Gjersvold.

- Hva gir dykkingen deg?

- Følelsen før jeg går i vannet er pur glede, og den brer seg i hele meg under dykket. Livet på overflata blir liksom lagt til side en liten stund, og du blir ett med deg selv og det ukjente.

- Det sosiale er også viktig. Når du går i vannet sammen med en «buddy», en dykkerkompis, har du en trygghet i den personen. Oppi den stillheten som det er å dykke, oppstår en god kjemi med den du dykker sammen med, når det er noen du stoler på. Og selv om det er stille, så vil du gjerne dele opplevelsene dine med noen. Det gir en ekstra opplevelse når man deler dem på nytt etterpå.

I tillegg til de mange artene du kan oppleve i vannet, ligger det mange vrak på bunnen i Midt-Norge. De befinner seg ofte på dypere vann, og gir ifølge Gjersvold en helt annen opplevelse.

- Hvert vrak har sin egen historie. Jeg har en enorm respekt for den historien, og hvis noen har mistet livet på det vraket, holder jeg gjerne avstand, sier han.

En lengre versjon av Gjersvolds video kan sees på hans vimeo-side.

Hjelm-maneten perifylla er en av Gjersvolds favoritter under vann, på grunn av sin sterke farge. Den ser han ofte under dykk i Beitstadfjorden. Foto: JAN ROAR GJERSVOLD
Jan Roar Gjersvold har gjor hobbyen til levebrød når han jobber som yrkesdykker. Han har brukt et år på filmen fra Trøndelags underverden. Foto: PRIVAT
Marinbiolog Jon-Arne Sneli oppdaget forrige uke et tidligere ukjent korallrev i Skarnsundet. Det var også Sneli som oppdaget korallrevet på Tautra i 1997. Foto: JENS PETTER SØRAA
Gjersvold har som regel med seg kamerautstyr når han tar seg vann over hodet. Foto: PRIVAT