Sjefsgeolog Lars Harald Blikra svarte innbyggerne i forbindelse med rasfaren ved fjellet Mannen i Rauma da kommunen i kveld inviterte til åpent informasjonsmøte.

– Først og fremst kom vi i god dialog, sier sjefsgeolog Blikra.

Beboerne er trygge

– Beboerne lurer på hvor sikre vi er i våre estimater om utviklingen i fjellet. De spør også om sikkerhetssonen er stor nok.

Onsdag ble elleve fastboende evakuert fra området under fjellpartiet hvor man frykter at inntil 120 000 kubikk stein skal rase ut.

– Vi mener vi har tatt hardt nok i når det gjelder faresonen, sier Blikra.

Forvarselet kommer

Fjellpartiet ved Mannen har beveget seg mellom seks og sju millimeter det siste døgnet. Glidningen har vært stabil over tid.

– Mange har spurt om hvor raskt et ras vil kunne komme og om det vil komme forvarsel, og svaret er ja. Vi vil få steinsprang og blokker som faller ned først. Dessuten vil det være mye lyd, forteller geologen.

– Hvor lang tid i forveien vil vi se og høre forvarselene?

– Det er heller ikke lett å si. En dag, tre dager, en uke? Det kommer i alle fall ikke «pang».

– Mange har lurt på om ikke fjellet bør sprenges ut? Hva sier dere?

– Vi har ikke spekulert så mye på det. Vår fokus har vært sikkerhet og overvåkning. Dette terrenget er krevende, med høye fjell og det er stupbratt. Fjellet er ustabilt og det å frakte opp sprengstoff og å få plassert det er ikke direkte trygt.

Utelukker ikke sprengning

Samtidig utelukker ikke Lars Harald Blikra at de vil vurdere dette på et senere tidspunkt.

– En sprengning krever en utredning på forhånd. Dit har vi ikke kommet enda, sier han.

Overvåkningsstasjonen er bemannet med fem geologer og de sjekker dataene som kommer fra måleutstyret oppe på Mannen hver fjerde time.

Det er stadig større sjanse for at fjellet Mannen raser ut. Geolog Lars Harald Blikra forklarte for folket under et folkemøte i Marstein i kveld. Foto: Richard Sagen