- Veldig mange glemmer personlige gjenstander på toget når de går av, og alt dette havner på et stort hittegodslager hos oss. Seks av ti ting blir aldri hentet. Det synes vi er litt rart, og i år bestemte vi oss for å gjøre noe morsomt ut av det. Det forteller Janne Strøm og Gina Scholz i NSB persontog.

Gjenglemte ting befinner seg ofte i hattehyllene over setene, i lommene på seteryggen foran og mellom setene. Og det er slett ikke bare småting folk legger igjen når de går av på sin endestasjon. Gårsdagens luke skjulte for eksempel en gitar av typen Fender Stratocaster.

Glemmer alt mulig

- Folk glemmer alt mulig. Kofferter fulle av klær, kosebamser, hansker, luer. Én gang lå det igjen en skikkelig gammel fiolin mens en annen gang lå det igjen et rør fullt av arkitekttegninger, sier Strøm.

Damene er svært hemmelighetsfulle med hensyn til hva som befinner seg i pakkene som utgjør årets julekalender, naturlig nok med tanke på konseptet. Hver dag legges et bilde ut av den faktiske pakken. Ut fra formen og tre hint skal publikum skrive hva de tror er inni pakken. Vinneren trekkes blant dem som gjetter riktig.

- Hva hvis noen gjenkjenner den opp-pakkede gaven som noe de selv har glemt?

- Da oppfordrer vi dem til å ta kontakt med oss, så kan vi gå tilbake i loggen og sjekke. Hvis kunden kan bevise tilhørigheten, erstatter vi det han eller hun har glemt. Det hadde jo vært kjempegøy hvis det skjer, sier Strøm.

Informasjonskampanje

Julekalenderen er også ment som en slags informasjonskampanje. Det at så få faktisk tar kontakt med NS angående de tingene som er gjenglemt, kan tyde på at det er mange som ikke vet om muligheten til å få ting tilbake dersom de glemmer det på toget.

- Det er særlig i rushtiden at folk glemmer. Det er fort gjort, og noen er litt ekstra glemske. Vi håper at folk tenker seg litt om, og at de er klar over at det er mulig å få ting tilbake, sier Strøm.

Doneres til vanlig

Det er imidlertid ikke bare i juletiden at hittegodset gis bort. Verdisaker som klokker og telefoner gis til politiet etter 14 dager, mens datautstyr destrueres. Alt annet sendes til et av NSBs hittegodskontor, hvorav det største ligger i Oslo. Etter tre måneder gis gjenstanden bort.

- Briller gis til organisasjonen «Vision for all». Det meste annet gis til «Hjelp oss å hjelpe», forklarer damene.

Men ikke i jula, altså - da er det hvem som helst som kan gjette seg frem til og dermed vinne det som har ligget gjenglemt.

Ski som skalkeskjul?

- Hva er det som overrasker dere mest at folk glemmer?

- Det overrasker meg veldig at det ofte er helt nye ting. De glemmer hele handleposer med varer de tydeligvis har nettopp kjøpt. Ting til hjemmet, og ting de skulle brukt på sine fritidsaktiviteter og på vei til trening. Når hele skiparet står igjen på toget er jeg usikker på om skituren ble mislykket eller om skiinteressen egentlig var et skalkeskjul, ler Strøm.

Foto: NSB
Årets pakkekalender er klar. Innholdet er gjenstander du og jeg har glemt på toget. Foto: NSB