I 2007 brant den eldste delen i det da 90 år gamle Dombås hotell. Lørdag kveld ble et av bygdas hoteller igjen rammet av brann.

- Det er trist, for å si det rett ut. Det er to hoteller med en veldig særegen historie. Mange i Dovre har hatt et forhold til Dovrefjell hotell gjennom flere generasjoner. Det var også flere dovringer som ble behandlet der under krigen av tyske leger, det var et lyspunkt i elendigheten den gangen, sier ordfører Bengt Fasteraune.

Nylig oppusset

Dovrefjell hotell gjenåpnet med nye, lokale eiere 24. mai i fjor, etter at Norlandia solgte anlegget. De nye eierne har lagt ned en betydelig innsats med å revitalisere det 71 år gamle hotellet. I april i år gjenåpnet de svømmebassenget som hadde vært stengt. Ifølge lokalavisen Vigga har de nye eierne også pusset opp en god del rom og konferansesalen.

- Det er spesielt trist for de som overtok, det er en familiebedrift med lokale krefter som har lagt ned en stor egeninnsats, sier Fasteraune.

- En tror ikke det skal skje igjen

Ordføreren var på brannstedet i går kveld og var på vei tilbake dit da adressa.no snakket med ham like før klokken 11 søndag formiddag.

- Det var mye folk som sto å så på og jeg snakket med flere når jeg var der i går. Det gjennomgående ordet er at det er trist. En tror ikke det skal skje igjen, men det har det altså gjort, sier Fasteraune.

Styrket beredskap

Han fikk greie på brannen av datteren sin som hadde sett det på Facebook. De lokale brannmannskapene var først på plass, og fikk raskt støtte fra mannskaper fra nabokommunene, i tillegg til at lokale bønder stilte med store møkktanker med vann og lokale entreprenører kom med gravemaskiner og lifter. Ordføreren forteller at kommunen har styrket brannberedskapen de siste årene.

- Dovre og Lesja har prioritert brannberedskapen høyt de siste årene. Det har vært anskaffet mye nytt materiell og det har vært en reform for utdanning av mannskaper, sier Fasteraune.

Nylig startet byggingen av en ny brannstasjon på Dombås, på industriområdet, ikke langt fra Dovrefjell hotell.

- Det er litt surrealistisk, sier en oppgitt ordfører.

Vet ikke skadeomfanget

Tor Olav Hovelsrud i Lesja og Dovre brannvesen er brannvakt ved hotellet. Til NRK forteller han at omlag 600 kvadratmeter av hotellet er fullstendig nedbrent, blant annet resepsjonen og peisestua.

– Denne delen er helt nedbrent. Ruinene ligger helt nede i grunnmuren, sier Hovelsrud til NRK Hedmark og Oppland søndag formiddag.

Basseng, konferansesaler, pub og kjøkken skal ha fått røykskader, men brannvakt Hovelsrud sier til NRK at det heldigvis er flere kvadratmeter som står igjen, enn det som ble borte i brannen.

Dovrefjell hotell brant lørdag kveld. Foto: Maria Kampesæter Kleiven
Dovre-ordfører Bengt Fasteraune Foto: Senterpartiet
Brannmannskaper og frivillieg var raskt på plass da det begynte å brenne i Dovrefjell hotell lørdag. Foto: Maria Kampesæter Kleiven/Vigga