Det reagerer mange på. «Smakløst og skammelig», «Gratulerer med årets mest smakløse julekalender», «Er det mulig å være så grusomt sadistiske, å glede seg over andre menneskers ulykke bare fordi de ikke er norske?» er noen av reaksjonene på adventskalenderen til Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) på Facebook.

1200 flere utvist i år

I luke 18 står det: «Politiets utlendingsenhet har hittil i år gjennomført 6700 uttransporteringer. Det er en økning på over 1200 fra samme tid i fjor. #fpujul».

Ungdomsorganisasjonen har i sin adventskalender vist frem det partiet har fått gjennomslag for i regjering. 18. desember forteller de at langt flere som har fått avslag på asylsøknaden sin, blir utvist. Det syns mange er usmakelig ifølge debatten på deres egen facebookside.

Les også: Anundsen redegjør for Stortinget om asylbarn

Les også: Kontrollkomiteen venter på svar, utsatte møte

- De skryter av det

- Det er bare trist, sier Liv Aalberg i støttegruppa for de syv søstre fra Namsos som ble utvist i fjor under forrige regjering.

- Det virker som om de skryter av dette. De slår seg på brystet og syns det er bra at, og det er helt ufattelig. Det er kjempetrist og tegn på et veldig kaldt samfunn, sier Aalberg. Hun kjemper nå for å finansiere at saken med de syv søstrene skal opp for lagmannsretten.

Les også: Syv søstre anker

- Det er bra at mange som har fått avslag blir utvist og sendt ut av landet, men bak disse tallene skjuler det seg mange barnefamilier som har bodd lenge i landet. Liv Aalberg er lærer og sier hun kjenner flere som har vært i Norge i flere år, og som har fått avslag. Hun mener det er feil at lengeboende asylbarn blir sendt ut, og trodde også Frp var enig i det.

Les også: Asylbarna Norge sendte ut

FpU-formannen ser ikke problemet

- Alle politiske parti er jo enige om at det er viktig å sende folk ut når de har fått avslag, sier formann Atle Simonsen. Han er veldig fornøyd med at det i år er sendt ut 1200 flere mennesker fra Norge enn året før. Kritikken mot adventskalenderen kommer uventet og overraskende på ham.

Les også: 1750 barn tvangsreturnert på fem år

- Dette er folk som har fått avslag på søknaden sin om oppholdstillatelse. Hvis de ikke blir sendt ut, blir de jo værende enda lengre etter at de har fått avslag, sier han.

Simonsen mener det er et forferdelig problem at mange blir sittende på asylmottak i mange år etter at de har fått avslag, og syns det er altfor mange ankemuligheter i dag.

- Det gjør at folk har bodd her så lenge før de blir sendt ut, og det prøver vi å gjøre noe med.

Liv Aalberg sammen med Jørgen Hoffmann fra støttegruppen for de syv søstrene fra Namsos som ble utvist i fjor. Foto: GORM K GAARE
Atle Simonsen, formann i FpU. Foto: FpU