Leder av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), sender i neste uke inn en interpellasjon til justisminister Anders Anundsen (Frp) etter Aftenpostens avsløringer om ulovlig overvåkning i hovedstaden.

- Formålet med interpellasjonen er å klargjøre ansvar og roller de ulike sikkerhetstjenestene har seg i mellom, og mellom dem og det private, eller andre offentlige etater. Bakgrunnen er Aftenpostens oppslag om ulovlig overvåkning, sier hun til Aftenposten.

–Har vært fraværende

Tajik mener justisministeren har vært fraværende i kjølvannet av saken. Dette kombinert med de forskjellige sikkerhetsmyndighetenes utsagn i forbindelse med Aftenpostens avsløringer viser behovet for en slik interpellasjon, mener Tajik.

Behovet for å klargjøre ansvars- og rollefordelingen mellom tjenestene er noe også Gjørv-kommisjonens rapport etter 22. juli peker på.

Først og fremst prinsipiell

Selv om overvåkningsavsløringene er bakteppet, vil interpellasjonen først og fremst være prinsipiell. Anundsen er allerede invitert til å foreta en redegjørelse for Stortinget når det gjelder avsløringene.

Tajik mener det er viktig å avklare også de prinsipielle forholdene som de falske basestasjonene reiser.

Nye måter å overvåke på

- I fremtiden vil nye måter å overvåke på reise nye spørsmål om gråsoner mellom tjenestene. Vi er opptatt av at rollefordelingen skal være klar og tydelig, og at de har gode forutsetninger for å oppdage overvåkning i fremtiden på måter som vi i dag ikke klarer å overskue, forklarer hun.

- Når tjenestene i fremtiden oppdager en gråsone er det viktig at de har gode rutiner på å rapportere oppover til justisdepartementet eller forsvarsdepartementet, slik at en får på plass en avklaring så raskt som mulig.

- Lite tillitsvekkende

Anniken Huitfeldt (Ap) som leder Stortingets utenrikskomité, mener den manglende samordningen langt ifra er tillitsvekkende.

- Dette må justisministeren gjøre rede for når han kommer til Stortinget over jul. Regjeringen må få fortgang i arbeidet med revisjon av sikkerhetsloven. Jeg forventer at våre sikkerhetsmyndigheter iverksetter de tiltak de mener er effektive, for å forebygge og etterforske spionasje. Om innsatsen må samordnes ytterligere, forutsetter jeg at regjeringen raskt følger opp saken innenfor dagens lovverk, understreker Huitfeldt.

Vil holde redegjørelse

– Det er også viktig med tydelige linjer mellom sikkerhetstjenestene og objekteierne, altså de som eier en bygning som kan huse samfunnsviktige interesser, mener Hadia Tajik.

Det samme gjelder private aktører som kan trenge hjelp fra sikkerhetsmyndighetene for å sikre seg selv.

- Både private og eierne av samfunnsviktige objekter har som et første sjekkpunkt ansvaret for å sikre seg selv så langt som råd er. Men det kan likevel være behov for en avklaring på forventningene til offentlige myndigheters ansvar for å bidra til sikkerheten. Løsningene på fremtidens sårbarheter og trusler må vi finne i fellesskap, men da må også ansvarsforholdene være klare, sier Tajik.

Les også: Anundsen til Stortinget for å redegjøre om overvåking

Anundsen taus før Stortinget

Justisminister Anders Anundsen vil ikke si noe om saken før han skal orientere Stortinget, men departementet sier følgende til Aftenposten i en kommentar:

- Nå etterforsker PST og Oslo politidistrikt saken. Dersom det gjennom etterforskningen eller på andre måter kommer frem at det eksisterer gråsoner mellom ulike etaters ansvar, vil Justis- og beredskapsdepartementet ta initiativ til å få dekket de gråsonene, sier kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal i Justisdepartementet.

Fredag sendte Anundsen brev til Stortingets presidentskap der han skriver at han ønsker å imøtekomme anmodningen fra Stortinget om en åpen redegjørelse rundt overvåkningsavsløringene.