I sin begjæring til Oslo tingrett ber advokaten nå om at hans klient må få bli i Oslo-området frem til saken er ferdig behandlet i rettssystemet. Saken skal opp i første rettsinstans, tingretten, tirsdag.

LES OGSÅ: Krekar kan be om å få flyttingen utsatt

LES OGSÅ: Krekar ute av fengsel

Kritisk til Anundsen

Meling peker blant annet på at justisministeren Anders Anundsen (Frp) etter å ha blitt konfrontert med partiets valgløfter, har uttalt at han har bedt embetsverket om å se etter muligheter for å sette Krekar i forvaring.

LES OGSÅ: Anundsen: - Bra at retten skal prøve Krekar-instruksen

LES OGSÅ: Jusseksperter: Regjeringen bryter norsk lov

Advokaten viser til at regjeringen ikke skal instruere politiet i enkeltsaker. Og at «dette innebærer at verken instruks eller beslutning er i tråd med rettsstatsprinsippene».

Ble ikke varslet

Meling påpeker i sin begjæring at Krekar ikke har fått forhåndsvarsel om oslopolitiets vedtak, slik at det har vært mulig å påklage vedtaket i tide.

LES OGSÅ: Meling: -Krekar-forvaring kan gi grunnlag for riksrett

LES OGSÅ ADRESSEAVISENS LEDER: Forvist til Kyrksæterøra

I beslutningen fra politiet er det, ifølge Meling, også lagt til grunn flere feilaktige faktiske og rettslige forutsetninger som må til for at vedtaket skal være gyldig.

Meling argumenterer med at Utlendingslovens paragraf 105, som kan brukes til å pålegge meldeplikt og et bestemt oppholdssted, ikke kan anvendes. Årsaken er at det ikke er endelig avklart i rettssalen om Krekar faktisk kan sendes ut av landet. Ifølge advokaten foreligger det heller ikke gjentatte grove brudd på utlendingsloven, slik det er hevdet fra politiets side. Vedtaket om å sende Krekar til Kyrksæterøra er også en krenking av Krekars privatliv og personlige frihet og er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, hevderer advokaten.

- Slurv eller press

- Staten har i måneds- og årevis vært kjent med at mulla Krekar skal løslates etter fullendt soning av straffedommen. Det kan dermed på ingen måte anføres at det ikke har vært full adgang og god tid til å varsle ham, skriver Meling.

LES OGSÅ: - Krekar har liten innflytelse

LES OGSÅ: Krekar plasseres på Kyrksæterøra

Han peker videre på at «Manglende varsling fremstår som et resultat av enten rent slurv eller kanskje like gjerne av en forvaltningsmyndighet – som er hva påtalemyndigheten er i denne saken – under klart, om enn uformelt press fra en politisk ledelse med et sterkt og akutt, rent partipolitisk begrunnet markeringsbehov.»

LES OGSÅ: Hemne Frp: - Trodde det var 1. april

LES OGSÅ: Møtes for å diskutere Krekar

LES OGSÅ: - Mulla Krekar vil bli behandlet som en vanlig beboer på mottaket

Rettsmøtet om tvangsflyttingen av mulla Krekar går for åpne dører i Oslo tingrett tirsdag morgen. Dagen etter er den tema i Stortingets spørretime – tolv år etter at han ble vedtatt utvist av hensyn til rikets sikkerhet, skriver NTB.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har hele tiden hevdet at instruksen som var grunnlag for Oslo-politiets vedtak om å tvangsflytte mulla Krekar, holder vann. Han syns likevel det er bra at den skal prøves for retten. Foto: Christensen, Marte, NTB scanpix
En fornøyd mulla Krekar ble hentet etter løslatelsen fra Kongsvinger fengsel søndag. Krekar hevdet overfor pressen at behandlingen er menneskerettsstridig. Foto: Braastad, Audun, NTB scanpix