Både NRK og VG har imidlertid fått innsyn i interne dokumenter fra Justisdepartementet som skal bevise at politikerne opprinnelig ønske å selv kunne bestemme hvem som skulle tvangsflyttes hvor. De ønsket dermed å overstyre politiet, skriver Nrk.no.

Enkeltsak

Den politiske ledelsen i justisdepartementet skal ha bedt politiavdelingen vurdere om det er mulig å gi en generell instruks, men samtidig instruere politiet i en enkeltsak. Ifølge TV2 skal Anundsen alene ha stått bak instruksen. Den er ikke behandlet i regjeringen.

Les hele notatet på NRKs nettsider: Notat om instruksjonsadgang om bruk av tvangsmidler

Omstridt lederskikkelse

Som kjent var planen blant annet å sende 58 år gamle mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, til Kyrksæterøra.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Er Kyrksæterøra best for rikets sikkerhet

Målet skal ha vært å fjerne ham fra østlandsområdet fordi det er frykt for at han vil fungere som mentor for islamister.

Tvangsflyttingen er utsatt i påvente av Oslo tingretts avgjørelse etter at Krekar har påklaget politiets pålegg.

Kraftig kritikk

Regjeringen og justisministeren har fått kraftig kritikk etter å ha innført den nye instruksen for tvangsflytting og meldeplikt. Instruksen gjelder utlendinger som ikke har oppholdstillatelse, men som heller ikke kan sendes ut av Norge.

Kritikerne, blant dem Krekars advokat Brynjar N. Meling har hevdet at Justisdepartementet har utøvd politisk press for å få gjennom en instruks som egentlig er ment å ramme mulla Krekar.

Avvist

Internt i departementet skal den politiske ledelsen ha fått klar beskjed fra byråkrater og jurister om at dette strider mot norsk lov. Politikere og regjeringen skal ikke overstyre politiet i slike saker.

«Tvangsmiddelbruken bør forbeholdes politiet med en påfølgende domstolskontroll,» skriver juristene i Justisdepartementets politiavdeling ifølge NRK og siterer forarbeidene til loven Anundsen nå har brukt mot mulla Krekar. Juristene åpner for videre arbeid med en generell instruks.

Dokumentene NRK har fått tilgang til, skal angivelig vise at politisk ledelse i Justisdepartementet likevel forsøkte å detaljstyre hvordan tvangsflyttingssaker skulle behandles. Og nådde frem med dette.

- Fikk oppdrag

– Embetsverket motsetter seg dette og forklarer at det er i strid med loven. Det går klart frem at det er derfor man forsøker å utforme en generell instruks, samtidig som man er opptatt av så langt som mulig å skreddersy den for Krekars tilfelle, sier Wessel-Aas til NRK.

Advokaten mener dokumentene beviser at politisk ledelse i realiteten oppnådde hva den ville.

- Politiet fikk i realiteten klar beskjed om hva som var «oppdraget», sier Wessel-Aas til NRK.

Ingen kommentar

Ministeren høster nå ikke bare kritikk for Krekar-saken, men også hvordan han har håndtert saken rundt tvangsretur av afghanske flyktninger, en sak som har ført til offentlig protest fra afghanske myndigheter.

Justisdepartementets politiske ledelse ville ikke kommentere innholdet i de interne dokumentene, og opplyser til NRK at statsråd Anundsen sitter i middag med de europeiske justisministrene i Riga torsdag kveld.

Mulla Krekar da han ble løs fra Kongsvinger fengsel. Foto: Audun Braastad, Ap
Advokat Brynjar Meling hevder instruksen om meldeplikt og tvangsplassering er utformet utelukkende med tanke på mulla Krekar. Her sammen i Oslo Tinghus Foto: Roald, Berit, NTB scanpix