Etter rettsmøtet tirsdag varslet tingretten først at kjennelsen om hvorvidt vedtaket om å tvangsflytte mulla Krekar til Kyrksæterøra er gyldig eller ikke skulle avsies fredag ettermiddag. Fredag ble det imidlertid tatt et forbehold om at kjennelsen ville bli ferdig i løpet av dagen.

– Hvis kjennelsen blir klar i dag, vil den bli sendt ut ved 15.30-tiden. Skulle den ikke bli klar i dag, eller skulle det bli endringer i tidspunktene, vil det bli sendt ut en melding om dette i løpet av formiddagen, opplyste informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tingrett klokken 10.30 fredag formiddag.

Instruks fra justisministeren

Oslo politidistrikt vedtok å tvangsflytte Krekar til et asylmottak i Sør-Trøndelag etter at han ble løslatt fra fengsel sist søndag. Vedtaket ble påklaget, og saken ble behandlet i retten tirsdag.

Vedtaket om tvangsflytting er basert på en instruks fra justisminister Anders Anundsen (Frp), som lar politiet vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

Flere av landets fremste eksperter på juss mener instruksen er i strid med rettsstatsprinsipper, Grunnloven og menneskerettighetene.

– Ankes uansett

Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg har uttalt at han regner med at rettens avgjørelse vil bli anket, uansett utfall.

Ifølge VG og NRK ønsket Anundsen selv å pålegge Krekar meldeplikt og et bestemt oppholdssted, men fikk nei fra sitt eget embetsverk.

Juristene i Justisdepartementet var klare på at selv om instruksen ble laget spesifikt for Krekar, måtte den være generell, fordi regjeringen ikke kan instruere politiet i enkeltsaker.