«Denne tobakksvaren kan være helseskadelig og er avhengighetsskapende» står det på dagens snusesker. EU har bestemt at advarslene skal være større og tydeligere.

– Formuleringen skal endres fra «kan være» til «er» fordi det har kommet ny forskning på snus og helseskader siden det forrige direktivet i 2001. I tillegg har det kommet mer forskning på helseadvarslenes effekt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til VG.

Endringen skal tre i kraft i mai neste år.

Ny forskning

- Grunnen til at formuleringen skal endres er at det er kommet ny forskning på snus og helseskader siden det forrige direktivet i 2001. I tillegg har det kommet mer forskning på helseadvarslenes effekt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

I november i fjor kom Nasjonalt folkehelseinstitutt med en rapport som konkluderer med at snus er kreftfremkallende og øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen.

Les også: Snusbruk i Norge rett til værs

Mengde teller

Graden av økt kreftrisiko henger sannsynligvis sammen med hvor tidlig man begynner med snus, hvor ofte og mye man bruker og hvor mange år man bruker snus.

– Vi er bekymret for økningen i snusbruk blant unge og mener at bestemmelsene i EU-direktivet vil bidra til å gi ungdom riktig informasjon. Mange unge tror at snus er mindre helseskadelig enn det er fordi det står «kan være helseskadelig» på snusboksene, sier Guldvog og peker på at det er særlig bekymringsfullt at det stadig blir flere unge jenter som snuser.

Les også: Snus-stopp for skoleelever

– Det kommer stadig mer forskning som viser at snusing i svangerskapet er farlig for barnet. Det kan føre til redusert fødselsvekt, økt risiko for prematur fødsel og dødfødsel. Snus er avhengighetsskapende, og for mange er det vanskelig å slutte når de blir gravide.

- Hindrer forbruker å vite boksinnholdet

Kommunikasjonssjef i snusfabrikanten Swedish Match er derimot mer opptatt av andre endringer enn advarselsteksten.

– Jeg tror denne endringen har en klar sammenheng med at det er enkelte grupper som absolutt ikke skal snuse, som gravide, personer med hjerte- og karsykdommer og barn under 18, sier kommunikasjonssjef i Swedish Match Nils Erlimo.

Les også: - Snus er 90 prosent mindre farlig enn røyk