- Dagens praksis er i strid med FNs barnekonvensjon og ikke til barnas beste. Norge kan ikke leve med en slik praksis, sier Senterparti-politiker Kjersti Toppe til Aftenposten.

Hun mener Høie må endre regelverket og pålegge sykehusene å gi fødetilbud til papirløse, uten at de skal betale for seg. Toppe støtter dermed Venstres stortingsrepresentant Andre Skjelstad fra Nord-Trøndelag, som nå har utarbeidet et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie. Dagens politikk er kvinnefiendtlig og utsetter kvinner og barn for unødvendig risiko, mener Skjelstad.

Han får støtte fra leder Audun Lysbakken i Sosialistisk Venstreparti, som frykter at gravide kvinner uten oppholdstillatelse kan bli tvunget til å ta en risiko ved å føde hjemme.

- Retten til helsehjelp er en menneskerett. Når folk uten penger risikerer å bli stilt overfor en regning på 50.000 kroner, så er ikke denne retten til helsehjelp reell, sier Lysbakken.

Kristelig Folkepartis helsepolitiske talskvinne Olaug Bollestad sier også at dette må regnes som nødvendig helsehjelp. KrF har tidligere fremmet forslag i Stortinget for å bedre situasjonen, og skal på nytt utarbeide et forslag nå.

Høie har overfor Aftenposten ikke vært tilgjengelig for kommentar.