Langsiktig finansiering, frihet til selvstendig forskning, tålmodighet og risikovilje, er de viktigste rådene NTNU-professor Terje Lohndal (28) gir regjeringen. Lingvisten er professor ved NTNUs institutt for språk og litteratur og Norges yngste professor.

Onsdag var han en av toppforskere og forskningstalent hos statsminister Erna Solberg.

Vil ha flere toppforskere

Hennes mål er flere toppforskere i Norge.

– Miljøet rundt ekteparet Moser er kanskje det mest kjente eksempelet nå. Vi ønsker å legge til rette for at flere slike miljøer skal vokse frem, sier Solberg. Hun samlet forskerne for å få innspill til hvordan regjeringen kan legge til rette for flere fremragende forskningsmiljøer.

– Det var et veldig flott og konstruktivt møte, sier Terje Lohndal. Han vet ikke hvorfor akkurat han ble plukket ut til møtet, men sier at når statsministeren ber ham om å komme, så kommer han.

– Forskning tar tid

Han mener det handler om langsiktighet og gode vilkår for forskerne.

Les også kronikken: Et nytt og kraftigere NTNU

– Viktig forskning kan ta lang tid, og det er vanskelig å si på forhånd hvem som kommer til å lykkes. Jeg tror det handler om å finne frem til folk som har glød, er i stand til å jobbe sammen med andre, og evner å samle gode team rundt seg. Det ser vi at Moser-paret i Trondheim har gjort, sier Lohndal.

Savnet oppbakking til å bli forsker

Selv var han interessert i både språk, matematikk og fysikk, og bestemte seg for lingvistikk fordi han der får kombinere naturvitenskap med språkinteressen. Han startet med bachelor i norsk og allmenne språk på Universitetet i Oslo, og sier han den gangen savnet oppbakking til å bli forsker.

Les også: De ansatte ved NTNU er delt

– Når folk er på masternivå, er det ofte for sent. Da er de allerede på vei ut i arbeidslivet, og har kanskje etablert kontakt med aktuelle arbeidsgivere. Jeg skulle gjerne hatt mer støtte da jeg var på bachelornivå, sier Lohndal.

Selv fortsatte han med doktorgrad i lingvistikk i USA før han kom til NTNU som han mener har vært svært god til å legge til rette for ham.

Langsiktig ambisjon

Erna Solberg mener det er flere grunner til at Norge trenger flere verdensledende fagmiljøer.

–For erkjennelsens skyld, for å møte samfunnsutfordringer og ikke minst for verdiskapningens skyld. Nå vil vi intensivere arbeidet med å få frem flere unge talent og fremragende forskningsmiljøer, sa statsministeren da hun åpnet møtet i går.

Solberg erkjenner at det ikke er mulig å reise nye verdensledende fagmiljøer over natten.

Les også: Kvalitet viktigst

– Våre ambisjoner er langsiktige. Det viktigste vi gjør for å få til dette er å sørge for at talentene trekkes til forskning. Da trengs det trygge rammer. At de får den tiden og de ressursene de trenger til å forfølge gode ideer. At de rett og slett opplever en forskerkarriere som noe det er verdt å satse på, sa Solberg, og slo fast at det nok er et stykke igjen for de yngste.

Les også kronikken: Forskning og idrettsmetaforene

Vil ha talentutvikling

–Vi er ikke helt der ennå. For eksempel er det særlig de unge forskerne våre som foreløpig ikke har lyktes i den grad vi ønsker på internasjonale konkurransearenaer selv om utviklingen er positiv. Vi er ganske sikre på at det verken skorter på talent eller intellektuell nysgjerrighet. Det må være andre ting. Derfor har vi gjort talentutvikling til temaet for årets toppmøte.

Professor Terje Lohndal, NTNU (28) er Norges yngste professor. Foto: GORM K GAARE