SISTE: Politiet vil undersøke om uttalelsene mulla Krekar kommer med i et intervju med NRK, er straffbare. Det bekrefter politiet, ifølge NRK.

– De som lager Muhammed-karikaturer, må dø. De tråkker på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro, sier mulla Krekar i et intervju med NRK.

I Intervjuet med NRK-journalist Anders Magnus sier Krekar videre:

– Det er ikke meg som gir tillatelse til dette, men tegneren har blitt en krigende hedning, og det er derfor tillatt å drepe ham. Det må likevel ikke brukes eksplosiver som kan ramme uskyldige, understreker mullaen.

– Men hvis tegneren er alene – da er det greit? spør Magnus.

– Utslett, utslett! svarer Krekar.

Han forklarer hvordan islamister har en rett til å oppsøke tegneren og sprenge seg selv i luften.

– Fordi han har tråkket på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro – så må han dø. Den som ikke respekterer 30 prosent av jordens befolkning har ingen rett til å leve, sier Krekar til NRK.

- Glad for Paris-terror

Har sier også at han er glad for terrorangrepet i Paris, der 12 mennesker ble drept.

- Hvordan vil du karakterisere de som utførte angrepet, spør journalisten.

- De forsvarte sin ære. De forsvare sin helligdom, sier Krekar.

- De som gitt til angrep mot Charlie Hebdo, var de helter?

- Ja, så klart, sier mullaen.

Oppsiktsvekkende uttalelser

I intervjuet, som er det første med norsk presse på mange år, kommer mulla Krekar med flere oppsiktsvekkende uttalelser.

Blant annet sier han at dersom noen tegner Muhammed-karikaturer i Norge, så fortjener de å dø. Ifølge den omstridte mullaen har islamister rett til å oppsøke vedkommende og sprenge seg selv i luften.

– Det er ikke meg som gir tillatelse til dette, men tegneren har blitt en krigende hedning, og det er derfor tillatt å drepe ham. Det må likevel ikke brukes eksplosiver som kan ramme uskyldige, sier Krekar til NRK.

– Fordi han har tråkket på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro – så må han dø, legger han til.

Solberg tar avstand

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at hun tar sterkt avstand fra de ekstreme holdningene som formidles i NRKs intervju.

Hun understreker at hun mener uttalelsene ikke er representative for holdningene til norske muslimer.

– Jeg vet at disse uttalelsene ikke er representative for muslimer flest i Norge. Vi har alle vært vitne til stort engasjement for fellesskap og samhold – og det å ta avstand fra ekstreme holdninger, sist i forbindelse med ringen av unge muslimer rundt synagogen i Oslo, sier statsministeren.

Regjeringen arbeider ifølge henne for å «vaksinere» ungdom mot den typen holdninger som mulla Krekar gir uttrykk for.

På FNs terrorliste

Najmuddin Faraj Ahmad, eller mulla Krekar som han er kjent som, har stått på FNs terrorliste siden 2006. Han ble løslatt fra Kongsvinger fengsel 25. januar i år etter å ha sonet en dom for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

LES OGSÅ: Krekar får bo i Oslo mens saken om flytting til Kyrksæterøra pågår

Kreker mener krenkelser mot islam ikke kan tolereres.

– Den som støter vår religion, må vite at vi vil møte ham med våre bomber. Det må ikke være noen form for toleranse, forståelse eller forhandling om det. Vi lever ikke for vårt liv, vi lever ikke for våre mager. Vi lever kun for vår religion, sier Krekar.

– Vi dør for vår religion og lever for vår religion. Intet er mer hellig enn vår religion, sier han.

Anmeldt for nye trusler

Etter at han ble løslatt fra fengsel, har Krekar også latt seg intervjue av kurdiske og arabiske medier. Han har i tillegg uttalt seg til flere norske medier, blant annet i retten og da han ble løslatt fra fengsel.

Den kurdiske fjernsynskanalen NRT ble tatt av lufta for sitt intervju med mulla Krekar. Etter dette intervjuet ble han også politianmeldt av Halmat Goran, en av de tre kurderne han ble dømt for trusler mot. Kurderen mener Krekar kom med nye trusler mot ham i intervjuet.

I intervjuet med NRT får Krekar spørsmål om hvordan mennesker som håner profeten Muhammed og Koranen, bør straffes. Krekar svarer også i dette intervjuet at straffen for å krenke religionen eller å forlate troen, er å bli drept.

Goran, som tidligere har brent deler av Koranen, sier til TV 2 at han oppfatter utspillet som en trussel mot seg selv.

Vil tvangsflytte Krekar

Politiet i Oslo har bestemt at mullaen skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag av hensyn til den allmenne sikkerheten. Politiet har fått medhold i Oslo tingrett for dette, men saken er anket til Borgarting lagmannsrett.

Fredag skal Kongen i statsråd ta stilling til om politiet kan bruke et hemmelig bevis i ankesaken. Politiets nye bevis består av en ny, gradert rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Rapporten kan imidlertid ikke brukes som bevis før regjeringen har sagt ja.

– Vi mener det er et godt bevis som vil styrke kjernen i saken, og det er at han er en trussel mot rikets sikkerhet, og trusselen blir redusert om han blir flyttet fra sitt miljø på Østlandet, sa politiinspektør Vegard Rødås i Oslo politidistrikt til NTB tidligere denne uka.

I retten neste uke

Oslo-politiets vedtak om tvangsflytting av Krekar til Kyrksæterøra skal trolig behandles i Borgarting lagmannsrett neste uke.

Samtidig etterforskes de nye anklagene om trusler av politiet i Oslo. Krekar skulle ha vært avhørt i Politihuset på Grønland i Oslo tirsdag, men møtte ikke. Saken etterforskes videre.