SISTE: Politiet begjærte mulla Krekar varetektsfengslet på bakgrunn av uttalelser han er kommet med i intervjuer med NRK og andre fjernsynskanaler.

Retten konkluderer med at varetektsfengsling ikke vil være et uforholdsmessig inngrep i saken. Begjæringen om fengsling tas derfor til følge, skriver Oslo tingrett i sin kjennelse.

Det melder Oslo tinghus i en pressemelding fredag klokken 18.10.

Krekar anker fengsling for trusler

Mulla Krekar motsetter seg politiets krav om varetekt for trusler og anker avgjørelsen fra Oslo tingrett.

Det opplyser advokat Brynjar Meling til NTB fredag kveld. Kjennelsen om at Krekar på nytt skal varetektsfengsles, siktet for trusler og oppfordret til straffbare handlinger, blir av advokaten oppfattet som feil.

– Kjennelsen vil bli anket. Jeg mener det er den samme trusselen, samme handlingen som han tidligere er dømt for. Han sier det samme om det samme, sier Meling og mener Krekar risikerer å bli straffet for noe han allerede er dømt for.

Advokaten legger til at uttalelsene uansett ikke lenger er egnet til krenke eller true.

Krekar ble fredag begjært varetektsfengslet i fire uker. Han er siktet etter straffelovens paragraf 140 for offentlig å ha oppfordret til straffbare handlinger, blant annet gjennom et intervju med NRK. I tillegg omfatter siktelsen trusler, noe som rammes av paragraf 227.

Til NRK sa mulla Krekar at han vil sende en gave til den som dreper kurderen Halmat Goran. Krekar er tidligere dømt for trusler mot vedkommende.

– Dette er blodpenger og å sette en pris på en persons hode, sa politiinspektør Vegard Rødås om utsagnene under fredagens fengslingsmøte.

Krever båndlegging

Rødås betegner intervjuet som skremmende. Samtidig må mulla Krekars utsagn i intervjuene ses i sammenheng med den innflytelsen han har, mener politiinspektøren, som er påtaleansvarlig i saken.

– Når han kommer med generelle terroroppfordringer eller oppfordringer til drap på konkrete personer, må det ses i sammenheng med den innflytelsen han har, sier Rødås.

Han mener samfunnet må legge bånd på mulla Krekar.

– Dette må stoppe. Han har muligens balansert med ytringsfriheten en stund. Men dette må båndlegges nå. Hvis han ikke klarer å styre seg selv, så må vi gjøre det, sa Rødås.

Hevdet sin uskyld

I fengslingsmøtet sa mulla Krekar selv at han er uskyldig. Han mener han er blitt feiltolket, og at NRK har presentert intervjuet på en fordreid måte.

– Svaret på noen av spørsmålene, er svar på andre spørsmål. De har endret det. Når man hører på de arabiske svarene, er det nyanser og forskjeller, hevdet Krekar.

– Dette intervjuet var på over to timer. De lovet meg å publisere 15 minutter, og etterpå hele intervjuet på internett. Hadde de offentliggjort hele, hadde vi ikke trengt å diskutere her og nå, sa han.

Dommeren spurte også hvilke handlinger han mener kurderen Halmat Goran har utført.

– Det at han spyttet på og brente Koranen. Det er ikke kommet noe nytt i løpet av de tre årene. Det nye svaret er til handlingen han utførte tidligere, sa mulla Krekar.

Har sagt det samme før

Krekar sa at det ikke var noe nytt i svarene han ga på NRKs spørsmål.

Forsvarer Brynjar Meling viste til at det er forbud mot dobbeltstraff i Norge.

– Når man velger å sikte ham for å ha gjentatt en uttalelse, har man ikke tatt nok hensyn til at han har sagt det samme før, sa Meling under fengslingsmøtet.

– Han er straffet for det en gang tidligere. Da er det et forbud mot det, lik det eller ei, sa Meling.

Poilitinspektøren bestred dette og slo fast at man kan straffes på ny hvis man gjentar oppfordringen til en ulovlig handling.

Frykter påvirkning

Ifølge Rødås er det primære problemet at mulla Krekar kan påvirke andre til å handle. Han viser til at mullaen regnes som en god taler, og at han tidligere har vært i kontakt med ekstremister. Politiinspektøren viser også til terroren i København nylig. Der var personer på bare 19– 22 år involvert.

– Så unge personer kommer ikke fram til en så ekstrem fortolkning på egen hånd. Dette skyldes klart at de er påvirket av religiøse skikkelser, som mulla Krekar, sa Rødås.

Under fengslingsmøtet varslet han en snarlig rettssak mot Krekar med utgangspunkt i den nye siktelsen. Det er sannsynlig at denne siktelsen blir utvidet, ifølge Rødås. Han utelukket ikke at det kan skje i løpet av de første fire ukene.

Mulla Krekar på vei inn til fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix