Også andre faktorer fører til at hvert tiende ambulansehelikopter ikke kan fly, viser tall Klassekampen har hentet inn fra Luftambulansetjenesten.

Søndag for en uke siden døde ti måneder gamle Sebastian i et Sea King-helikopter på vei til St. Olavs hospital i Trondheim. Ingen helikoptre kunne frakte ham da han trengte helikoptertransport to dager tidligere, og lokalsykehuset i Kristiansund hadde helgestengt barneavdelingen for å spare penger.

Tidligere samme uke ble en mann til slutt fraktet i ambulansebil fra Tynset til Trondheim etter at tre at bestillinger på ambulansehelikopter gikk i vasken.

- Vi opplever til stadighet at helikoptrene ikke kommer fram på grunn av været, sier Nils Johan Ystanes i Folkebevegelsen for lokalsykehusene. Han mener mer ekstremvær gjør ambulansetjenestene mer sårbare.

- Det er mer storm og vind, og helikoptrene kommer ikke fram. Da er det viktig å ha beredskap lokalt, og der lokalsykehusene spiller en viktig rolle, sier Ystanes som er sterkt kritisk til at lokal beredskap stenges for å spare penger.