De to største reisebyråene i Norge, Via Egencia og Berg Hansen Reisebyrå, opplyste til Aftenposten mandag at mens salget av billetter hos Norwegian svikter, øker billettsalget hos SAS.

– Norwegian er en stor leverandør av flyreiser for oss, og hoveddelen av vårt salg av flyreiser er nettopp med SAS og Norwegian. Men det er naturlig at de reisende vil gardere seg når det er skapt så stor usikkerhet for om det i det hele tatt er mulig å komme seg av gårde med Norwegian. Derfor velger mange å bestille hos SAS i stedet, sier Rune Feltman, nordisk sjef for Via Egencia, til avisen.

Ifølge Norwegians ruteinformasjon ble avgangen til Oslo klokken 06.30 tirsdag morgen kansellert. Det samme gjaldt avgangen klokken 07.00 til Bergen. Også ankomsten fra Bergen klokken 08.25 er kansellert, skriver NTB.

Totalt er 13 av Norwegians avganger kansellert tirdag.

Neppe langvarig

Han understreker at det bare etter én vanlig arbeidsdag er tidlig å gi et eksakt bilde av Norwegians svikt i billettsalget.

– På litt lengre sikt, noen dager fram i tid, er situasjonen imidlertid mer normal. Der ser vi at folk ikke tror at streiken skal bli veldig langvarig og velger å opprettholde sine Norwegian-billetter, sier Feltman.

Han sier de også ser at flere har valgt å bestille parallelle, fleksible SAS-billetter som de kan avbestille uten store kostnader dersom pilotstreiken skulle bli avblåst.

Det er særlig de viktige forretningsreisende som velger andre alternativer mens konflikten pågår. Selv om de fleste flyene har gått som normalt etter at 70 piloter ble tatt ut i streik lørdag, har Norwegian allerede tapt mye på streiken, skriver Dagens Næringsliv.

– Alvorlig finansiell situasjon

Allerede før streiken var et faktum, hadde analytikere beregnet at Norwegian kan få et driftsunderskudd på rundt en halv milliard kroner i årets første kvartal. Årsaken er store sesongmessige svingninger i flybransjen. Sterkt billettsalg og forhåndssalg fram mot sommeren fyller normalt opp kontoen om vinteren, men en streik kan føre til at kontantbeholdningen krymper.

– En opptrapping av streiken kan skape en alvorlig finansiell situasjon for Norwegian, sier analytiker Kenneth Sivertsen i SEB til avisen.

Selskapet har allerede en gjeld på 10 milliarder kroner knyttet til flykjøp de siste årene. Ved nyttår var egenkapitalandelen bare 9,4 prosent av totale eiendeler, noe som er lavt sammenlignet med konkurrentene.

– Det er alvorlig for selskapet hvis aktiviteten i billettsalget faller kraftig. Årets første måneder er den viktigste perioden for forhåndssalg til sommeren, sier Sivertsen.

Streik i fjor

Da én person ble tatt ut i fjorårets streik blant de kabinansatte, og en opptrapping bare var noen dager unna, ble Norwegian påført 101 millioner kroner i tap, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik til Dagens Næringsliv.

– Tapet etter enmannsstreiken var hovedsakelig knyttet til bortfall av inntekter. Det er for tidlig å si noe om effektene av streiken så langt, men det er åpenbart at selskapet ikke kan leve med en slik situasjon, sier Skånvik.

Regningen vil antakelig bli langt høyere etter pilotstreiken. Så langt har imidlertid streiken hatt begrenset økonomisk effekt, sier finansdirektør Frode Foss.

Dersom det ikke blir enighet mellom partene, blir til sammen 650 piloter tatt ut i streik fra onsdag. Norwegian har foreløpig kansellert 13 avganger fra flyplasser i Norge, samt Stockholm og Helsingfors tirsdag.

– Eskalere

Pilotene har så langt nektet å møte Norwegian-ledelsen, som mener flyselskapet ikke vil overleve dersom flygerens krav blir innfridd.

– Det er en veldig alvorlig situasjon for oss, for hele selskapet. Det kan komme til å eskalere sånn som det ser ut nå, sa styreleder Bjørn H. Kise etter et hastemøte i Norwegians hovedkontor mandag.