Politietterforsker Robin Schaefer (45) varslet i januar 2014 ledelsen ved Hordaland politidistrikt om det han oppfattet som alvorlige svakheter ved etterforskningen av åtte år gamle Monika Sviglinskajas død.

– Jeg er overveldet og svært beæret over å bli tildelt denne prisen som setter søkelys på noe svært viktig i samfunnet, sier Schaefer i en kommentar via forlaget Vigmostad og Bjørke, som utga hans bok «Monika-saken. Min historie – fra drapsetterforsker til varsler» sist måned.

– Jeg håper også at prisen bidrar til at mennesker i en sårbar situasjon blir tatt på alvor, og at vi aldri glemmer at denne saken handler om en jentes altfor tidlige bortgang og hennes mor, sier politimannen.

Krevde mot

Tillitsvalgt Jan Erik Skog (69) varslet over en periode på ti år Oslo bystyre og styrene i Sporveisbussene (Unibuss) og Oslo Sporveier (KTP) om en rekke kritikkverdige forhold ved konsernene som driver Oslo kommunes kollektivtrafikk.

– Fritt Ords håp er at Robin Schaefer og Jan Erik Skogs innsats vil bidra til å løfte fram varslernes viktige rolle i samfunnet, og til at fremtidige varslere blir møtt på en profesjonell måte. Derfor får de Fritt Ords Pris 2015, sier styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn.

De to har hatt enkelte støttespillere i sitt varslingsarbeid, men har fremfor alt møtt kraftig motstand over lengre tid internt på sine arbeidsplasser, ifølge juryen.

– For begge har det derfor krevd mot og vært en stor personlig belastning å bruke ytringsfriheten, sier juryen.

Lav takhøyde

Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse. Prisbeløpet er på 400.000 kroner, som deles mellom årets to mottakere. Med prisen følger Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas.

– Mye tyder på at det ikke er blitt lettere å være varsler i Norge de siste årene. Takhøyden for kritikk og ytringer er lav mange steder i samfunnslivet, og varslere møter oftere motstand og utfrysing enn konstruktiv samarbeidsvilje, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Blant tidligere prisvinnere er Anne Sender, Per Fugelli, Sara Azmeh Rasmussen og Anders Sømme Hammer.