Nobelkomiteen satt samlet på Nobelinstituttet tirsdag for å avgjøre hvem som skal lede komiteens arbeid i tiden fremover.

Endret politisk flertall fra rødt til blått, både på Stortinget og i den fem medlemmer store komiteen, har den siste tiden ført til en diskusjon om ledervervet. Nå viser det seg at Jagland vrakes etter seks år som leder av komiteen. Selv forsvant han ut av møtet uten å snakke med pressen.

I stedet blir det en tidligere Høyre-leder som skal lede Nobelkomiteen i årene som kommer.

Lang erfaring

Karen Cecilie «Kaci» Five har vært medlem av Nobelkomiteen siden 2003. Den 63 år gamle tidligere Høyre-lederen var stortingsrepresentant fra 1981 til 1997 og handels- og skipsfartsminister i Jan P. Syses regjering.

I tillegg til et skiftende politiske flertall, kan flere omstridte fredspristildelinger under Jaglands ledelse ha spilt inn. Blant disse er prisene til EU, den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo og USAs president Barack Obama.

Kritikere peker også på hans dobbeltrolle som leder av både Europarådet og Nobelkomiteen.

Stor interesse

Medieinteressen var uvanlig stor foran Nobelkomiteens møte på Nobelinstituttet tirsdag morgen.

– Det unike med Nobelkomiteen er at vi diskuterer alle spørsmål bare rundt bordet – ikke oss imellom utenfor bordet, men bare rundt bordet, sa en smilende Jagland.

Han ankom sammen med Høyres nyvalgte komitémedlem Henrik Syse. Påtroppende leder Kaci Kullmann Five var ordknapp da hun ankom.

– Du får avvente komiteens diskusjoner, sa hun.

I likhet med Jagland er komiteens femte medlem, Berit Reiss-Andersen, nominert av Arbeiderpartiet.

– Jeg regner med at vi diskuterer alle spørsmål på en fortrolig og tillitsfull måte som vi har tradisjon for i Nobelkomiteen, sa Reiss-Andersen før møtet.

– Og her er årets kandidater, sa hun, og trommet på vesken sin.

Overraskende

Dersom det borgerlige flertallet skulle velge å sette punktum for Jaglands lederperiode, vil det være oppsiktsvekkende sett i Nobel-historiens lys, mente ekspertene i forkant av møtet.

– Jeg tror Jagland får fortsette, fordi det er tradisjonen. Det har aldri vært sånn at flertallet i komiteen tvinger gjennom et lederskifte så lenge den sittende lederen ønsker å fortsette, sier Nobel-historiker Asle Sveen til NRK.

Sveen viser til Francis Sejersted (H), som ledet Nobelkomiteen i ni år. Han ble gjenvalgt som leder, til tross for at Arbeiderpartiet og SV hadde flertall i komiteen.

– Å skifte ut Jagland mot hans vilje, kan også oppfattes som et knefall for Kina, påpeker Sveen.