Retten mener også at faren er reell: «Noe de nylige terroranslagene i Paris og København illustrerer. Det vises i denne sammenheng også til siktedes rolle i den kurdiske jihadistbevegelsen. Hans tilhørere spør ham om råd, og det er grunn til å tro at de hører på ham og tar ham på alvor», heter det i formiddagens kjennelse fra Borgarting lagmannsrett.

Lagdommerne forkaster anken fra mulla Krekar, og han blir dermed sittende i varetekt. Han ble fredag i forrige uke varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett. Han er siktet etter straffelovens paragraf 227 for trusler og etter paragraf 140 for offentlig å ha oppfordret til straffbare handlinger. Grunnlaget er uttalelser han har kommet med i intervjuer med NRK og en kurdisk fjernsynskanal.

LES OGSÅ: Politiet varsler snarlig rettssak mot mulla Krekar

Ikke straffri

I et intervju med NRK sa mulla Krekar blant annet at han vil sende en «gave» til den som dreper kurderen Halmat Goran. Krekar er tidligere dømt for trusler mot Goran, to andre kurdere samt Erna Solberg.

Under fengslingsmøtet i forrige uke argumenterte Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling med at det vil være dobbeltstraff å dømme Krekar på nytt for dette. I sin anke til lagmannsretten gjentok han argumentasjonen, og hevdet videre at det ikke foreligger noe nytt straffbart forhold.

Dette er altså ikke lagdommerne enige i. Retten påpeker at oppfordring til drap eller trussel om drap ikke er straffri selv om tilsvarende trussel har blitt fremsatt tidligere.

- Gjentagelsesfare

«Den nye fremsettelsen av trusler vil dessuten kunne vekke nytt liv i tidligere drapsoppfordringer, og kunne sørge for at drapsoppfordringen når ut til et enda større publikum enn den gjorde i utgangspunktet», heter det i kjennelsen.

At Krekar har ytret truslene i NRK og den kurdiske tv-stasjonen NRT med et betydelig potensial av seere, kan øke muligheten for at noen vil respondere på oppfordringen, mener lagmannsretten videre.

Retten begrunner videre avgjørelsen sin med gjentagelsesfaren, og viser blant annet til at Krekar fremsatte de nye oppfordringene og truslene om drap kort tid etter at han ble løslatt etter å ha sonet straffen sin for lignende forhold.

- Reell fare for drap

Ifølge kjennelsen fremstår truslene som svært skremmende for fornærmede.

«Fordi truslene stadig gjentas, er det grunn til å tro at faren for at noen faktisk velger å effektuere oppfordringen, suksessivt øker», skriver lagmannsretten.

Borgarting lagmannsrett skal også ta stilling til om politiets vedtak om å tvangsflytte mulla Krekar til Kyrksæterøra er gyldig, men behandlingen av denne saken har ennå ikke begynt.