Justisminister Anders Anundsen (Frp) er uenig med lagmannsretten, men vil vurdere å trekke instruksen om flytting av mulla Krekar.

- Vi er uenige med lagmannsretten i at departementet ikke har kompetanse til å gi en slik instruks, sier justisministeren til NTB.

– Kjennelsen er i strid med det som er Justis- og beredskapsdepartementets veldig klare holdning om at vi har adgang til å gi denne typen generelle instrukser. Vi må gå gjennom dommen nøye og se på konsekvensene av den. Det kan føre til at instruksen endres eller trekkes tilbake, sier Anundsen.

Kjennelsen falt klokken 14 fredag, og advokat Brynjar Meling hadde alt på forhånd sagt at om det ble tap så anket han til Høyesteret.

Det slapp han.

- Dette er en meget viktig avgjørelse for rettssikkerheten i Norge. Den viser at domstolene fortsatt er en uavhengig skranke mot tilfeldige inngrep fra myndighetene side, sier Meling.

Aktor, politiinspektør Vegard Rødås, sa klokken 14 at han først måtte lese dommen. Siden har han ikke besvart Aftenpostens henvendelser.

Blir på Kongsvinger

Oslo politidistrikt påla i januar Najmuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter, å melde seg på Jarlen asylmottak i Hemne i Sør-Trøndelag den påfølgende mandagen.

Men lagmannsretten kom til stikk motsatt konklusjon av Oslo tingrett, og opphevet politiets flytteordre.

-Lever godt med fraværet...

- Vi vil ikke føle savn over at han ikke kommer. Men samtidig er vi bare en passiv tilskuer til det her, og overlater beslutninger til andre. Hadde han kommet hit ville det vært helt fint, men vi lever godt videre uten ham her også, sier rådmann i Hemne kommune, Torger Aarvaag til adressa.no.

Smekk til Anundsen

De er kritiske til at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen ba Politidirektoratet om å instruere Oslo politidistrikt til å flytte mulla Krekar til Kyrksæterøra.

«Lagmannsrettens kjennelse er begrunnet med at Justis- og beredskapsdepartementet gikk ut over sin kompetanse da departementet gav instruks til Politidirektoratet om at personer som er utvist fra Norge fordi de utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, men som er vernet mot utsendelse etter utlendingsloven § 73, som hovedregel skal pålegges bestemt oppholdssted, og at oppholdsstedet som hovedregel skal legges utenfor de større byene og omegn», heter det i en pressemelding fra lagmannsretten.

Lagmannsretten er kommet til at departementets adgang til å gi generelle instrukser om politiets bruk av tvangsmidler, også er begrenset

-Ny varetekt

Men før Borgarting lagmannsrett fikk behandlet anken, har mulla Krekar igjen havnet i trøbbel og er satt bak lås og slå i Kongsvinger fengsel.

-Vi tar sikte på å holde ham i varetekt frem til hovedforhandling i saken om de nye drapstruslene. Den vil trolig komme opp for Oslo tingrett før sommeren, sier politiinspektør Vegard Rødås.

Liten betydning i praksis

Derfor vil det ha liten praktisk betydning hva Borgarting lagmannsrett i dag kom frem til.

Politiets ordre om at den tidligere geriljalederen skal flytte til Kyrksæterøra 40 mil unna familien i Oslo, er bare gyldig frem til 31. desember.

Men blir han domfelt for de nye drapstruslene, blir dommen neppe ferdig sonet i løpet av året.

Fortsatt trussel

Oslo tingrett støttet seg på PST som har konkludert med at Faraj i den tiden han har sonet fengselsstraff har fått redusert innflytelsen han hadde før i jihadistmiljøa, men at den ikke er vesentlig svekket.

Dessutan mener PST at han vil ta opp igjen aktiviteten etter at han er løslatt, noe de fikk rett i.

«Mulla Krekar utgjør i dag fortsatt en trugsel, og da ikke minst sett i sammenheng med den økte terrorfaren i Europa den siste tiden, med oppblomstring av et radikalt islamistmiljø på Østlandet der flere har valgt å reise til Syria», skrev Oslo tingrett i sin kjennelse.

En fersk oversikt viser nå at minst 15 radikaliserte nordmenn er blitt drept mens de kjempet for IS. 50 andre har enten kommet tilbake til Norge, eller befinner seg fortsatt i krigssonen.