HAUGESUND: Det sier Marit Arnstad parlamentarisk leder i Senterpartiet og stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag.

I 2014 ble det gitt en kvote på ni brunbjørn i Norge. To av disse ble felt under lisensjakt. I Midt-Norge var kvoten på fire bjørn, og ingen ble skutt. Det ble gitt tillatelse til felling av 142 jerv, 50 ble felt.

Nå etterlyser Sps parlamentariske leder en ny debatt om hvordan rovdyrforvaltningen fungerer og løsninger for å ta ut en større del av kvoten hvert år.

Se på ordningen

– Vi kan ikke ha et system der det er så stor forskjell på kvotene som fastsettes og det årlige uttaket. Direktoratet sier at den årlige kvoten er satt slik at et uttak representerer en forsvarlig forvaltning. Men så lenge det felles så få dyr, henger ikke kvotene sammen med det som faktisk skjer ute i skogen, sier Arnstad.

Arnstad mener det må diskuteres om ordningen med kvoter for lisensjakt skal fortsette, og om denne ordningene egnet som metode for å forvalte de store rovdyrene.

–Det må bli bedre ordninger slik at de årlige kvotene faktisk kan tas ut. De er basert på beregninger fra Miljødirektoratet slik at det årlige uttaket er basert på hva som er forsvarlig forvaltning, sier Arnstad.

– Er årsaken til så lave fellingstall at jegerne er for dårlige?

– Det kan være en årsak, men i Stortingets rovdyrforlik er det lagt opp til at staten kan sørge for å iverksette tiltak dersom kvotemålnene ikke nås. Det må bety at vi må finne midler og måter å løse dette på. Vi kan ikke fortsette med et system for denne forvaltningen der det er uenighet mellom direktoratet og landbruksnæringen om hvordan kvotesystemet skal fungere. Her trengs det en ny gjennomgang, sier Arnstad.

Pepperspray mot rovdyr

Kvoteordningene og lisensjakt er ikke et sentralt tema på Senterpartiets landsmøte denne helga. Men landsmøtet vil søndag trolig vedta en uttalelse som der partiet uttrykker bekymring for at ulv oppholder seg i nærheten av gårder og hus.

– Livskvaliteten for dem som utsettes for dette forringes, og det har etter hvert blitt mange 6 eksempler på at spesielt ulv viser liten frykt for mennesker. Folk opplever at ulv beveger seg inne i 7 boligområder og på gårdsplasser, der de skaper frykt. Det er farlig når ulv lærer at den ikke har noe å 8 frykte av menneskene, heter det i forslaget som skal behandles søndag.

Uttalelsen legger opp til at partiet skal gå inn for folk som har farlige rovdyr i sitt nærmiljø, skal få̊ tillatelse til å erverve pepperspray til selvforsvar og at ulv som ikke viser naturlig skyhet overfor folk tas ut.