HAUGESUND: Senterpartiets nestleder, Ola Borten Moe, vil skape nok en ny gullalder for oppdrettsbransjen. Han ønsker å skape en innovasjonsdrevet vekst i næringen, der lokale investorer bruker kysten til å produsere oppdrettslaks – uten å være nødt til å kjøpe dyre konsesjoner før de etablerer seg.

Skape ny vekst

- Næringen har utviklet seg slik at vi har fått en stor konsentrasjon av eiere som ikke lenger er lokale. Stadig flere oppdrettsanlegg eies av børsnoterte selskaper. Det ønsker vi i Senterpartiet å endre på. En konsesjon for oppdrett koster i dag 60–70 millioner kroner. Ved å fjerne konsesjonsordningen åpner vi for ny vekst, nye selskaper og lokale eiere som kan utnytte det enorme potensialet som ligger i lakseoppdrett, sier Borten Moe.

Må fylle miljøkrav

I programmet «gode nærmiljø» har Sp vedtatt at konsesjonsordningen skal fjernes. Ola Borten Moe understreker imidlertid at det samtidig forutsettes av nye anlegg som skal slippe konsesjoner må produsere på en måte slik at man unngår lakselus, rømninger, sykdommer og han god dyrevelferd.

- Fjerning av konsesjonene for dem som utvikler nye tekniske løsninger, og som kan produsere laks på en måte som ikke utfordrer utslipp og sykdommer, vil gjøre det mulig å skape mange nye arbeidsplasser i distriktene. Det skal med andre ord ikke bli fritt frem å etablere så mange oppdrettsanlegg man vil med dagens løsninger. Vår reform er tenkt å oppmuntre til nye løsninger som eliminerer de utfordringene næringen sliter med i dag, sier Ola Borten Moe.

- Oppdrettsnæringen ligger allerede i konflikt med de kreftene som er bekymret for villaksen og grunneiere som lever av elvefiske. Hva sier Sp-ordførere langs elvene om dette?

- Dette opplegget ivaretar hensynet til villaksen. Det er på denne måten vi kan få fortgang i innføringen av ny teknologi i bransjen, og som sørger for at rømninger går ned, lakselusa fjernes og sykdommene reduseres. Jeg tror at fjerning av konsesjon vil gi motivasjon til fortgang i arbeidet med å løse utfordringene denne næringa opplever, sier Borten Moe.

- Så om det blir fritt frem for alle å etablere moderne oppdrettsanlegg så vil vi oppleve nye anlegg i hver fjord langs kysten?

- Fjerning av konsesjonene stiller oppdrettsnæringa likt med all annen næringsetablering. De som vil kan i dag etablere kjøpesentre, aluminiumsfabrikker eller andre virksomheter. Men det skjer jo ikke uten offentlig kontroll og regulering. Vi ønsker å likestille de som vil produsere laks i sjøen med all annen næringsvirksomhet, forutsatt at de etablerer anlegg som ikke påvirker det ytre miljøet, sier Ola Borten Moe.

Problematisk langs elva

I laksekommunen Grong, ved lakseelva Namsen, er Erik Seem ordfører. Også han er medlem i Senterpartiet. Seem er skeptisk til å slippe oppdrettsnæringa løs på kysten uten konsesjon.

- Jeg er bekymret. Oppdrettsnæringa må passes på, og det må stilles krav til at de ordner opp i de utfordringene vi har sett. Jeg har et inntrykk av at det går i riktig retning. Forslaget om å fjerne konsesjonene er vanskelig for oss som er opptatt av villaksen, sier Semem.

- Det kan ikke bli slik at det er villaksen som må betale prisen for oppdrettsnæringen langs kysten, sier Seem.