Et argument som ble vektlagt da rådet diskuterte temaet tirsdag, var at menn og kvinner bør likebehandles. I dag er sæddonasjon tillatt, men ikke eggdonasjon.

– Det er et sterkt ønske fra mange barnløse om å likebehandle infertile kvinner og menn når det gjelder tilgang til donasjon, heter det i vedtaket.

Delt råd

Rådets beslutning var ikke enstemmig. Et flertall på ni medlemmer gikk inn for at eggdonasjon bør tillates, mens et mindretall på seks ønsket et fortsatt forbud. Mindretallet mener donasjon av sæd og egg ikke kan likebehandles.

– Gjennom hele menneskets historie har kvinner som føder et barn, fra naturens side vært barnets genetiske mor, selv om hennes partner ikke nødvendigvis er barnets genetiske far, skriver mindretallet.

Selv om eggdonasjon kan bli en realitet, vil Bioteknologirådet sette noen betingelser.

For det første skal eggene være overskudd fra prøverørsbefruktning (IVF-behandling) etter at behandlingen er avsluttet. For det andre skal man bruke sæd fra den kommende faren slik at det er en genetisk forbindelse mellom barnet og minst én av foreldrene.

Noen av rådsmedlemmene ønsket å tillate donasjon uten disse begrensningene, men gikk likevel inn for forslaget for å sikre at det skulle få flertall.

Tillatt i mange land

Eggdonasjon er i dag forbudt i Norge, men er tillatt i minst 22 europeiske land, inkludert de andre nordiske landene.

– Mange norske kvinner reiser i dag utenlands for å motta eggdonasjon, påpeker flertallet.

Interesseorganisasjonen Ønskebarn er svært godt fornøyde med vedtaket.

– Dette vil hjelpe de ufrivillig barnløse med å få barnet sitt. Dette har vært vår viktigste sak i mange år, sier daglig leder Randi Ramnefjell til NTB.