Frp våknet onsdag opp til påstander om at deres egen justisminister, Anders Anundsen, skal ha forsøkt å forhandle seg unna mistillit og kritikk fra Venstre og KrF i den omstridte saken om de hjemsendte asylbarna.

Ifølge Dagsavisen skal Anundsen ha tilbudt Venstre og KrF en avtale om at barna skulle få fornyet behandling. Men bare dersom partiene avsto fra å reise mistillit eller komme med kritikk i kontrollsaken mot ham.

Motstand

Politisk ledelse i Justisdepartementet har avvist å kommentere Dagsavisens opplysninger i dag.

Frp-leder Siv Jensen rister på hodet av hele saken.

– Jeg pleier ikke å kommentere slike blanke spekulasjoner, sier Jensen til Adresseavisen

Tidlig denne uken gjorde Jensen det klinkende klart at Frp ikke vil være med på å gi de nye asylreglene tilbakevirkende kraft

Bekymret for bakvei

Men i Frps stortingsgruppe er det en viss bekymring for at den fastlåste saken om asylbarna likevel skal få en løsning «bakveien i regjeringskvartalet».

Frps nestleder Per Sandberg sier til Adresseavisen at han ikke liker at Venstre og KrF forsøker å presse frem en løsning direkte med regjeringen.

– Dette er ikke en sak justisministeren, eller regjeringen, kan avgjøre uten tilslutning fra stortingsgruppene. KrF og Venstre mener tydeligvis at Stortinget skal settes på sidelinjen, sier Sandberg - som understreker at det «ikke eksisterer noen sak om foreldre med avslag pga ulovlig opphold» i Stortinget.

– Kommer det en slik sak til stortingsgruppen vår skal jeg, på vegne av FrP, være tydelig i min anbefaling, sier Sandberg - og levner med dette lite håp for en asylavtale med Frps stortingsgruppes velsignelse.

Påskeavtale

I Venstre og KrF stiger forundringen, men også irritasjonen over regjeringens manøvrering i saken om asylbarna.

Begge partiene går nå langt i å love Anundsen og regjeringen en strevsom vår om ikke saken får sin løsning.

– Denne saken er lett, ikke vanskelig. Justisministeren trenger ikke lage noen ny sak til Stortinget, han kan lage en forskriftsendring som retter opp feilen som er gjort mot 80 konkrete barn. Det skaper ingen presidens. Ingen utglidning, sa Skei Grande til Adresseavisen tirsdag.

Før helgen gikk KrF langt i å koble videre regjeringsstøtte med utfallet for asylbarna. Hareide vil ikke svare direkte på om hans ultimatum fortsatt gjelder.

– KrF og Venstre har gitt regjeringen tydelige føringer på hva vi forventer. Vi tenker nå at det neste utspillet må komme fra regjeringen, sier Hareide

Han erkjenner at situasjonen virker låst.

– Vi har ikke fått noen løfter. Det har vi ikke. Men som sagt så avventer vi et svar fra regjeringen. En «påskeløsning» hadde passet bra på flere måter.

Avviser hestehandling med Anundsen

Hareide avviser at Anundsen har tilbudt asylløsning i bytte mot å la være å reise mistillit eller kritikk.

– Med bakgrunn i de møtene jeg har vært til stede, kjenner jeg meg ikke igjen i det bildet. Men det er riktig at vi har hatt møter om sakene knyttet til asylfeltet. Det er også naturlig med utgangspunkt i samarbeidsavtalen.

– Hva er viktigst for KrF, asylbarna eller Anundsen?

– KrF har alltid vært opptatt av politikken – altså asylbarna – først. Men vi forholder altså også til de konstitusjonelle spillereglene i denne kontrollsaken. En kobling mellom disse to sakene er selvfølgelig ikke greit.

SV alene

SV har lagt inn et privat forslag om at de utsendte asylbarna skal få fornyet behandling, og at de som er sendt tilbake til Afghanistan skal bli fysisk hentet til Norge for en slik behandling.

Komiteen skal avgi sin innstilling om dette i morgen, men etter alt å dømme blir SV stående alene om ønske å hente barn tilbake til Norge. Senterpartiet vil etter alt å dømme nøye seg med å støtte en tekst om "fornyet behandling", slik Venstre og KrF ønsker.

Arbeiderpartiet og regjeringspartiene er ikke med på noe av dette.

– Vi er skeptiske til å gi regler tilbakevirkende kraft. Ap legger til grunn at vedtakene om uttransport er gjort ut fra reglene som gjaldt da vedtakene ble fattet, sa Aps innvandringspolitiske talsmann, Eirik Sivertsen tidligere denne uken.