Det er mange som skal ut på veier eller på flyplasser de nærmeste dagene, og det kan lønne seg å høre på eksperter før man pakker bilen eller bagasjen og setter avgårde.

Bruk reiseplanlegger

Statens vegvesen reklamerer med det de mener er nettets best bevarte hemmelighet. De har en reiseplanlegger som gir oppdatert informasjon om trafikkavviklingen på utvalgte strekninger i Trondheim, Bergen, Stavanger, Oslo og i Østlandsområdet. Informasjonen oppdateres hvert 5. minutt.

Sjekk webkamera

Dersom du vil ha visuell bekreftelse, kan vegvesenets 300 nettkamera hjelpe deg med å planlegge turen. Kameraene gir et godt innblikk i hva slags vær og føre som kan møte deg.

Døgnet rundt i hele påska vil Statens vegvesen gi trafikantene god og løpende informasjon om trafikk, veg- og føreforhold.

Hold deg oppdatert

Via automatisk oppdatering av vegmeldinger på Vegvesen.no, NRK tekst-tv og automatisk telefonsvarer kan trafikantene holde seg løpende oppdatert.

- For å sikre best mulig trafikkavvikling på de viktigste vegstrekningene kan det være aktuelt å tvangsdirigere trafikken på alternative kjøreruter. Dette gjøres for å slippe de store problemene med kø i mange timer, spesielt knyttet til hjemfarten 1. og 2. påskedag, sier Therese Thowsen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Tett samarbeid med de største radiokanalene gjør at Statens vegvesen får riktig og oppdatert informasjon ut til trafikantene raskt.

Sikre påskelasten

Statens vegvesen ber folk bruke hodet når de pakker bilen. Fullstappede biler er et vanlig syn i påsketrafikken. Dessverre har usikret last tatt liv som ellers ville vært spart.

En handlepose i baksetet kan fly framover med en kraft på 200 kilo i en kollisjon i 50 km/t i timen.

- Bruk bagasjerommet og ikke legg ned baksetet for å få plass til lange gjenstander. De tyngste gjenstandene legges i bunnen og inn mot bakseteryggen. Legg skia i skiboksen. Må du ha noe i baksetet, må du sikre det med bilbeltet. Fyller du opp bagasjerommet i en stasjonsvogn er det smart å bruke et sikkerhetsnett i tillegg, er oppfordringen fra Statens vegvesen.

Her er vegvesenets beste tips når det gjelder lasting:

  • Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet eller sikres i en boks eller et bagasjenett.

  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet. Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.

  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.

  • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.

  • Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre.

  • Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det.

  • Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last.

Ti tips fra Trygg Trafikk

Trygg Trafikk har utarbeidet ti tips til trafikantene som skal kjøre i påskehøytiden.

1. Bruk beltet riktigSjekk at barn og voksne er riktig sikret. Beltet skal ligge stramt over overkroppen, ikke under armen. Hoftebeltet skal ligge over hoftene, ikke over magen.

2. Ta med hurtigkjettingerFordi stadig flere kjører piggfritt, er det smart å ta med hurtigkjettinger og dekkrens.

3. Hold avstandHold god avstand til kjøretøyet foran. Husk at bremselengden på snø er minst dobbel så lang som på tørr asfalt!

4. Ta det roligFølg køen, unngå stress og unødvendige forbikjøringer. Det er lite tid å spare på å kjøre forbi.

5. Pakk smartPakk de tyngste tingene nederst i bagasjerommet, og helt inntil bakseteryggen. Last i skiboksen bør veie maksimalt 50 til 75 kilo.

6. Unngå løse gjenstanderVed en bråstopp i 70 km/t vil et nettbrett på 0,5 kilo kastes framover med en vekt tilsvarende 10 kilo.

7. Husk varseltrekant og refleksvestHa varseltrekanten lett tilgjengelig i bilen. Da finner du den selv etter påkjørsler bakfra, som kan gjøre bagasjelokket vanskelig å åpne.

8. Ta med mat og varme klærPå høyfjellet kan det brått bli væromslag. Husk derfor varme klær, mat, vann og varm drikke hvis du skal i høyden.

9. Ta hensyn til de minsteHusk reisesyketabletter til bilsyke barn og dropp godteriet. Kjør rolig uten for mye rykkete akselerering og bremsing.

10. FøreforholdPå glatt underlag må du holde hastigheten under fartsgrensen. Her er bremselengden mange ganger lengre enn på tørr asfalt.

Fire tips fra Gardermoen

På Oslo lufthavn Gardermoen ble det kaos i går etter store snømengder. Disse problemene har også fått innvirkning på flytrafikken i dag. Norges største flyplass har laget noen gode tips for flypassasjerer som skal ut å reise i påska. I dag er det ventet rundt 90 000 passasjerer som skal innom hovedstadens lufthavn.

1. Beregn god tid

Tiden går fort når man reiser. Ta med i beregningen tid til innsjekking, sending av spesialbagasje, sikkerhetskontroll, en matbit, shopping og gangtid til gate.

Passasjerer som reiser med mye bagasje og spesialbagasje oppfordres til å møte opp i god tid, særlig gjelder dette i dag.

- Vi oppfordrer til å reise med lite håndbagasje og ha mest mulig pakket i kofferter. Vær også nøye med å pakke skiposer, bager og sekker slik at det ikke er løse reimer, sier medieansvarlig Joachim Westher Andersen i en pressemelding.

2. Forbered deg

Du kan bidra til kortere ventetid i sikkerhetskontrollen ved å forberede deg mens du venter på at det skal bli din tur. Ta av deg belte, store smykker og legg ting du har i bukselommen i jakken eller bagasjen din. Alle elektroniske/elektriske gjenstander (laptop, nettbrett, hårføner etc.) som er større enn lommeformat skal legges frem for å gjennomlyses separat.

Flytende væske skal være i beholdere på 100 ml eller mindre, og disse beholderne skal ligge i en lukket, gjennomsiktig 1-liters plastpose. Kun en pose per passasjer er tillatt. Påskeegg, fylte sjokoladeegg, appelsin og marsipan kan man fint ha med seg gjennom sikkerhetskontrollen.

- Det finnes hjelpemidler som kan gjøre reisen din enklere. Du kan enkelt se hvor lang ventetid det er i sikkerhetskontrollen på OSL-appen, på osl.no, på skjermene på Flytoget eller ved sikkerhetskontrollen. På nettsiden og i OSL-appen kan du også se hvilken gate flyet ditt går fra, sier Andersen.

3. Reise med barn

Oslo Lufthavn har en egen familiesluse som gjør det enklere å passere sikkerhetskontrollen med barn. Her er det små fotspor på gulvet og vektere som gjør opplevelsen best mulig for barna.

4. Gode forberedelser

Passasjerservice kan svare deg på Facebook hvis du har spørsmål før avreise.

Du kan også booke parkering på forhånd slik at du har det i boks før du kommer til flyplassen.