- Vi har fire personer som anses som varslere. Disse har varslet om seks ulike forhold, som alle henger sammen, slik vi ser det. Da er det naturlig at en gransking ser på samtlige forhold, sier leder Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund (PF) Hordaland til Bergens Tidende.

Advokatfirmaet Wiersholm skulle i utgangspunktet bare gå inn i Robin Schaefers varslingssak for å se på hvordan politiledelsen håndterte ham. Schaefer varslet om store mangler ved Monika-etterforskningen.

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja fra Litauen ble funnet død hjemme i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på stedet utløste drapsetterforskning, men saken ble henlagt ni måneder senere da politiet konkluderte med at det trolig var selvmord.

I mai i fjor ble saken gjenopptatt, og i oktober ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel litauer, siktet for forsettlig drap. Mannen nekter straffskyld.

I februar konkluderte Riksadvokaten med at etterforskningen hadde båret preg av alvorlige mangler. Samme måned ga Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken. 25. februar ila Spesialenheten for politisaker Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten, men ingen enkeltpersoner ble straffet.